Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
2. číslo, február 2005

***OKIENKO KINOMANIAKA***

Starý rok sa nám vymenil s novým a aj vo filmovom svete je to čas bilancovania a čas očakávania. Tak teda: čo významné sme mohli vidieť v minulom roku a na čo sa môžeme tešiť v tom novom? Okrem toho vás v dnešnom okienku čaká aj krátke zamyslenie sa nad filmom Alexander Veľký.

Najzaujímavejšie filmové projekty uplynulého roka (zoradené chronologicky):

12 filmov. Na každý mesiac jeden. Možno s mojím výberom nebudete súhlasiť, ale to nevadí. Skúste si jeden z nich pozrieť. Budem rád, ak vás oslovia, lebo na to sú - aby povedali svoje.

Na úvod tohto roka nás čaká ďalší veľký epos - po predošlých troch rokoch s Pánom prsteňov prichádza do kín Alexander Veľký. Oplatí sa to vidieť? Pohovorilo sa toho veľa, odpoveď však nie je jednoduchá. Ak máte radi akciu, ostaňte doma. Alexander je predovšetkým psychologický portrét historickej osobnosti. Sú to najmä rozhovory, úvahy, symboly, a to celé trvá tri hodiny. Alexandrov život bol plný bitiek, vo filme sú len dve, aj to dosť chaotické a krvavé. Napriek tomu je to veľmi silný film, keď sa doňho zahĺbite. Bohatstvo myšlienok a obrazov je lahôdka pre filozofov a milovníkov histórie. Nakoľko to ja dokážem posúdiť, ide o veľmi precízne dielo, aj spracovaním, aj vernosťou historickým faktom. Treba to skúsiť - alebo vás Alexander uchváti, alebo sa budete nudiť. Veľkolepá historická mozaika o tom, čo znamená snívať a kráčať za svojimi snami... aj tak by sa dal charakterizovať najnovší film Olivera Stonea. Tak čo, skúsite?

A na záver zopár filmových tipov do nasledujúcich týždňov. Rozhodne by som si nenechal ujsť návštevu kinoklubu, napríklad Cinefilu na Dominikánskom námestí. Premietajú tam teraz staré ale skvelé filmy, napríklad:

A aby som nebol príliš avantgardný, ešte jeden tip na "normálny" film v "normálnom" kine:

Hm, začiatok roka je trochu slabší. Ale čaká nás toho viac ako dosť neskôr, nové Hviezdne vojny, zopár skvelých komiksov, dlhoočakávané sci-fi filmy (Vojna svetov, Stopárov sprievodca po galaxii), Kráľovstvo nebeské od Ridleyho Scotta a veľa, veľa dobrého. Máme sa na čo tešiť, kinomaniaci!