Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
2. číslo, február 2005

*** PROJEKT 'MIER NÁŠ KAŽDODENNÝ' ***

/"Čo pre Vás znamená slovo mier ?" Pýtali sme sa ... /

Mier, krátke slovo so širokým obsahom. Výraz citovaný v rôznych súvislostiach. Častá téma na umelecké spracovanie, spájaná so svojím protikladom - vojnou. Kým o mieri človek nezačne rozmýšľať, vyjadrenia iných sa zdajú formálne a frázovité.

Myslím si, že človek sa nemôže dopracovať k mieru na Zemi, keď vo vlastnom vnútri a vo svojom blízkom okolí vedie vojnu.

RnDr. Klára Florianová      

Mier je slovo, ktoré sa minulosti spájalo s kadečím. Bolo nástrojom ideológie, dokonca paradoxne aj zdrojom vojen. Pre mňa osobne predstavuje takú prirodzenú a základnú hodnotu, že akosi neviem pochopiť, prečo sa všetky "veľké" veci riešia násilím. Prečo neriešiť všetko tak, ako je pre človeka prirodzené? Dialóg, počúvanie toho druhého a porozumenie sú nástrojom mieru nielen vo "veľkom" svete, ale aj v každodennom živote nás "malých" ľudí.

Ing. Marek Čigáš     

MIER - slovo, ktoré je zložené zo štyroch písmen, a predsa nesie v sebe taký hlboký význam. Ľudia, ktorí žijú v krajine, kde je pokoj, chápu mier úplne inak ako tí, čo žijú vo vojne. Žiť v mieri je pre nás samozrejmé a my mladí niekedy nechápeme, prečo sa mení výraz tváre našich starých rodičov, keď počujú o vojnách. Ani si neuvedomujeme, že mier je niečo vzácne, že môžeme vyjsť na ulicu bez strachu, že nás zasiahne guľka. Mier je, keď nehučia sirény a nerúcajú sa domy a s nimi sny ľudí. Mier je, keď sa ľudia tešia, smejú, radujú, a nie keď plačú a nariekajú nad stratou svojich blízkych. Mier si treba chrániť a vážiť, aby sme mohli žiť v krajine, kde jasne svieti slnko, je čistá a modrá obloha, zelená tráva a kde sú ľudia šťastní.

Ing. Henrieta Palubová     

Pre mňa slovo mier znamená koniec nepriateľstva, nenávisti. Ľudia ho nikdy nevedia oceniť, až keď ho stratia. No aj v čase najväčších bojov je vzácne ak ho má človek v duši, pretože mier ide ruka v ruke s dôverou.

Števo Kráľovič