Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
2. číslo, február 2005

***PROJEKT CROSSROADS***

Viete, akú povesť má naša škola?

To je tá, na ktorej robia toľko medzinárodných projektov. A povesť neklame.

Jedným z aktuálnych projektov našej školy je projekt CROSSROADS - KRIŽOVATKY, ktorý je zastrešený medzinárodným programom EÚ Socrates Comenius 1.

Začali sme v roku 2003. Podstata spočíva vo výmene osobnej korešpondencie s partnermi z Holandska, Španielska a Talianska prostredníctvom e-mailu a práci na spoločnom časopise s príspevkami zo všetkých zúčastnených škôl. Samozrejme, témy, ktoré spracúvame, sme si vopred dohodli. Okrem kontaktov "na diaľku" sa nám podarilo aj niekoľko osobných stretnutí a plánujeme ďalšie.

Ak chcete vedieť o projekte viac, sledujte materiály v skrinke na druhom poschodí a ak sa chcete zapojiť, vyhľadajte Mgr.Pavúkovú alebo Mgr. Vaitovičovú.

Študijný pobyt v Holandsku

Začalo sa to prispievaním rôznych článkov od študentov do programu "Crossroads", v ktorom boli zainteresované aj partnerské školy z troch ďalších štátov, a to Holandsko, Španielsko a Taliansko. Zo študentov prispievajúcich do tohto programu sme boli vybraní dvaja, ktorí sme mali možnosť ísť do Holandska na študijný pobyt. Peter Výrostko a ja, Patrik Gallo .

Naša cesta začala na košickom letisku, odkiaľ sme leteli do Amsterdamu s medzipristátím v Prahe. Po pristáti v Amsterdame sme nastúpili na vlak a po asi hodinovej ceste s jedným prestupom sme dorazili do mesta Delft, kde nás mal čakať profesor z partnerskej školy. Ale ako to často býva, nie vždy ide všetko podľa predpokladov a na stanici v Delfte nás nikto nečakal. Avšak profesionalita našich profesoriek nenechala na seba dlho čakať a vďaka telefónnemu zoznamu a láskavosti chlapíka na informáciách po nás za pár minút prišiel holandský profesor, ukázal nám hotel, v ktorom sme sa ubytovali a nám už nič nebránilo oddýchnuť si.

Nasledujúci deň sme začali výdatnými raňajkami a na odporúčania holandského profesora sme sa vybrali do neďalekého historického holandského mesta Den Haag. Po niekoľko hodinovej prechádzke, počas ktorej nás upútalo veľa historických pamiatok, medzi ktoré patril napríklad pomník Williama van Oranje, sme sa s profesorkami vrátili do hotela v Delfte, kde na Peťa a mňa čakali dvaja študenti z partnerskej školy, ktorí nás pozvali k nim domov. Po chutnej a výdatnej večeri sme sa s holandskou rodinou rozprávali o škole, o Slovensku a o zvykoch v Holandsku a u nás. Potom sme sa vrátili do hotela, podelili sa o zážitky s profesorkami a išli sme si oddýchnuť.

Na ďalší deň sme navštívili partnerskú školu, oboznámili sme sa so školským systémom a zoznámili sme sa s ďalšími študentmi. Zistili sme, že majú zaujímavý systém klasifikácie žiakov. Namiesto známkového hodnotenia majú hodnotenie bodové od 1 do 10. Čím viac bodov, tým lepšie. Prvá časť dňa bola pre Peťa a mňa najužitočnejšia z hľadiska praktického. Druhá čas dňa prebiehala podobne ako v predchádzajúci deň, avšak teraz sme boli pozvaní k inej rodine. Po servírovaní typického národného jedla, ktoré pozostávalo z hovädzieho mäsa, kapusty, zemiakov a šalátu, sme sa rozprávali o zážitkoch z celého dňa a vrátili sme sa do hotela.

Deň pred naším odchodom sme navštívili Rotterdam - najväčší prístav v Európe. Počasie nám síce veľmi neprialo, ale za ten pohľad na more a vlastne aj oceán to stálo. Po tomto krásnom zážitku, sme sa vrátili do Delftu a zvyšok dňa sme využili na prechádzku po meste a na kupovanie suvenírov. Večer, po návrate do hotela, sme strávili balením a prípravou na cestu domov.

Záverečný deň bol sprevádzaný malými komplikáciami, ktoré spôsobil meškajúci let z Amsterdamu do Prahy. Nakoniec však všetko dobre skončilo a my sme načas šťastní a zdraví vrátili domov.

Tradičný holandský veterný mlyn v blízkosti nášho hotela

Bol to najkrajší a nepochybne aj najužitočnejší pobyt strávený počas celého štúdia na škole: užitočný hlavne z hľadiska zdokonalenia konverzácie v anglickom jazyku. Vzdelanosť obyvateľstva v Holandsku je nepochybne na vyššej úrovni ako u nás a máme im čo závidieť. Ľudia v tejto krajine sú veľmi milí, priateľskí a sú ochotní pomôcť aj ľuďom, ktorí sú im úplne cudzí. Už teraz s určitosťou viem povedať, že to nebol môj (a z obrovského nadšenia a pochvaľovania si nezabudnuteľných a krásnych zážitkov) ani Peťov posledný pobyt v Holandsku a že sa tam v budúcnosti aspoň raz chcem vrátiť.

Patrik Gallo 4.A , Peter Výrostko 3.E a Mgr. Vaitovičová