Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
2. číslo, február 2005

***MEDZINÁRODNÉ AKTIVITY SPŠE***

Naša SPŠ elektrotechnická má bohaté skúsenosti a úspechy v oblasti medzinárodnej spolupráce škôl. Začiatky tejto spolupráce siahajú do roku 1992, kedy sme prvýkrát začali s medzinárodnou spoluprácou škôl v rámci vtedajšieho projektu HEURAS (neskôr zmenil názov na VOTEC, pozn. autora) s partnerskou školou v belgickom meste Gent. Počas viac ako 12-ročnej spolupráce s touto školou sme si vzájomne "vymieňali" učiteľov odborných predmetov, cudzích jazykov, zúčastňovali sme sa školení pre manažmenty škôl a naši študenti spolu s belgickými spolupracovali na odborných prácach v rámci prípravy úloh na praktickú maturitnú skúšku.

Aj keď táto spolupráca bola prevažne zameraná na zvyšovanie kvality vzdelávania a na výmenu odborných zručností medzi partnermi, nemenej významnou bola aj materiálna pomoc našej škole zo strany belgického partnera, najmä v oblasti informatiky, automatizácie a cudzích jazykov.

V roku 1998 sa naša škola prvýkrát zapojila do medzinárodného programu výmen odborníkov v rámci projektu Leonardo da Vinci s názvom "Spolupráca medzi školami a podnikmi". Na prvé 2-týždenné zahraničné pobyty odcestovali v roku 1999 tri dvojice učiteľov - do Francúzska, do Belgicka a do Holandska.

Po našej prvej skúsenosti s mobilitami v rámci programu Leonardo da Vinci sme sa "pustili" do prípravy nových projektov pre našich žiakov, ale aj pre učiteľov.

V roku 2000 sme podali projekt s názvom "Európa potrebuje vzdelaných mladých ľudí", v rámci ktorého malo 21 našich študentov možnosť absolvovať 4-týždenné stáže v Nemecku a Belgicku.

O rok neskôr sme pripravili bilaterálny recipročný projekt "Studying Method for International Work-life", v ktorom boli našimi partnermi študenti z laponského mesta Kemijärvi (severné Fínsko). V rámci tohto projektu absolvovalo na jar 2002 zahraničnú stáž v spomínanom meste Kemijärvi 13 našich študentov.

Už počas pobytu našich študentov vo Fínsku (apríl 2002) sme začali s prípravou ďalšieho mobilitného projektu pre študentov "Odborná prax našich študentov v krajinách Európy", v ktorom sme si za partnerov vybrali osvedčených Belgičanov (Gent), Holanďanov (Stadskanaal) a nevynechali sme ani našich severanov vo Fínsku (Kemijärvi).

Po schválení tohto recipročného projektu na jeseň roku 2002 sme začali s jeho realizáciou. Na rad prišli postupne tri trojtýždenné pobyty našich žiakov u našich partnerov, ktoré sme ukončili v apríli 2004. Keďže v tomto prípade išlo o recipročný projekt, naša SPŠE bola trikrát hostiteľskou školou pre Belgičanov, Fínov a Holanďanov, ktorí u nás taktiež absolvovali trojtýždenné stáže.

Súčasne s týmto projektom bola v školskom roku 2003/2004 zapojená skupina našich učiteľov do mobilitného projektu "Vocational Training for Teachers of electro-technical Schools to Improve the Quality of Teaching", v rámci ktorého absolvovali dvojice učiteľov týždňové pracovné pobyty v Poľsku, v Nemecku a vo Francúzsku.

Naša medzinárodná spolupráca so školami a podnikmi v zahraničí nekončí "len pri mobilitách" v rámci programu Leonardo da Vinci.

Od školského roku 2003/2004 sme zapojení do projektu Socrates-Comenius s názvom "Crosssroads".

Samozrejme, že spolupráca našej školy s partnermi v zahraničí nekončí spomínanými aktivitami. V tomto školskom roku 2004/2005 pokračuje projekt Socrates - "Crossroads" svojím druhým rokom spolupráce škôl. V apríli 2005 privítame na našej škole dvoch zástupcov z partnerskej školy vo francúzskom meste Dijon.

V súčasnosti (január 2005) pripravujeme ďalší mobilitný projekt pre našich študentov s novými partnermi v Poľsku a Slovinsku.

Vykonali sme aj "prvé" kroky k nadviazaniu cezhraničnej spolupráce škôl, v rámci ktorej sme v kontakte s odbornou školou v maďarskom meste Miskolc. Tieto kontakty chceme naďalej rozšíriť tak, aby vyústili do výmen našich študentov a učiteľov v najbližšom období.

Verím, že vás zaujali naše realizované aj pripravované aktivity školy v oblasti medzinárodných výmen študentov a učiteľov a že sa v najbližšom čase niektorí z vás stanú ďalšími účastníkmi nami pripravovaných zahraničných pobytov.

Ing. Štefan Krištín, riaditeľ školy   

/"Stáž ??? Nuž, kopa serióznej roboty, ale zábava nechýba :)"/