Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
4. číslo, jún 2005

***NA SLOVÍČKO S DOMORODCOM ***

/ Sú na tejto škole domorodci, ktorí už patria k "rade starších". Príslušníci rady starších v afrických kmeňoch boli vždy plní životnej múdrosti, ale zároveň boli aj tajomnými a nepreniknuteľnými. Dali o sebe vedieť len to minimum, ktoré ich práca vyžadovala. Aj my máme na našej škole kmeň ... je to kmeň elektrotechnickej priemyslovky. A iste nie je ťažké označiť "radu starších", hoci nemajú funkcie ako riaditeľ alebo zástupca, sú na tejto škole a žijú s ňou už tak dlho, že učili možno aj našich otcov. My sme sa s jednou takouto domorodkyňou stretli a poodhalili sme kúsoček jej tajomnej osobnosti... /

Tak toto všetko sme sa pýtali pani profesorky RNDr. Laury Meszárošovej...

Patríte medzi učiteľov, ktorí už na tejto škole učia úctyhodných zopár rokov. Môžete nám prezradiť koľko to asi je ?

Sú to už 3 desaťročia, presnejšie 32 rokov.

Baví vás táto práca ?

Bavila ma vždy, od detstva som chcela byť učiteľkou.

Ako hodnotíte študentov dnešnej generácie ?

Ak porovnám študentov, akí boli pred niekoľkými desaťročiami a akí sú dnes, je to určite rozdiel. Myslím si, že veľa žiakov nemá záujem o vedomosti, niektorí ani o dobrú známku. Práca učiteľa je tým sťažená, musí sa maximálne snažiť. Musí vydať veľkú energiu, aby u týchto študentov dosiahol nejaké výsledky.

Čo by ste na tejto škole zmenili ?

Apelovala by som skôr na študentov, aby mali väčšiu snahu... snahu získať čo najviac vedomostí. Keďže dnešná doba je iná, má to veľký význam pre uplatnenie sa u nás doma i v zahraničí.

Aké máte záľuby ?

Človek má mnoho koníčkov a v rôznych oblastiach. Podľa toho, na čo má čas, aj čo si môže v danom veku dovoliť. Mám veľmi rada prírodu, venujem sa turistike. Zo športov mám rada plávanie a mojou veľkou záľubou je čítanie.

Za rozhovor ďakuje Gabo