Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
4. číslo, jún 2005

***SLOVO VEDENIA***      

Večný kolobeh nemožno zastaviť. Aj keď človek zvládol (či ovládol?) veľa z tajov prírody, jeden zostane ešte na dlhý čas rozpracovaný len v teóriách pána Einsteina - spomalenie plynutia času. Mnohí z nás by potrebovali 25 hodinový deň, aby stihli vybaviť nielen pracovné povinnosti ( učiť sa, či učiť )...

Milí študenti, čitatelia, sme na konci. Nie však so silami, ani s nápadmi. Sme na konci školského roka a možno prišiel čas na chvíľu sa zastaviť. Obzrieť sa a uvidieť všetko to, čo sme v tomto školskom roku dokázali. Dobré zúročili a z chýb sa poučili. Máme za sebou, pre niekoho úspešné, pre niekoho menej úspešné, prvé maturitné skúšky "po novom", množstvo športových i kultúrnych aktivít nielen v škole, ale i na úrovni mesta, regiónu či kraja. Mnohí ste využili technické možnosti našej školy, našli ste sebarealizáciu v odbornej oblasti a reprezentovali školu vlastnou odbornou prácou v súťažiach ZENIT alebo SOČ v školských kolách, ale aj na úrovni celoslovenskej. Nemôžem nespomenúť vzornú reprezentáciu našich študentov v súťaži SYGA 2005 v Bratislave, či reprezentáciu našich študentov v medzinárodnej súťaži New automation - Xplore Award 2005, ktorú vyhlásila nemecká firma Phoenix Contact. Nemám v úmysle teraz vymenúvavať všetky aktivity a úspechy vás, našich študentov. Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť, ale naopak, môžeme byť hrdí na našu SPŠE, či už my učitelia, ale hlavne vy, naši študenti. Každý z vás, kto chce, vie nájsť sebarealizáciu v technickej oblasti, či už návrhmi rôznych riadiacich automatizovaných systémov programovaním najrôznejších PLC automatov, alebo pri konštrukcii rôznych elektronických zariadení, či programovaní rôznych zložitých softvérových riešení. Všetko je len na vás, našich študentoch. Bola som na mnohých stážach v zahraničí, navštívila som aj moderne vybavené výrobné firmy na Slovensku a dovolím si povedať, že sa uberáme dobrým smerom. Naša škola vám ponúka možnosť technicky sa realizovať v oblasti automatizácie, počítačových systémov či v oblasti telekomunikačnej techniky. Je len na vás, ako to chcete využiť.

Vážení čitatelia! Nerozlučnou dvojičkou pracovného výkonu je umenie relaxácie. Lebo, ako som sa raz dočítala v jednom odbornom časopise, "kde nie je príjem, nemôže byť ani výdaj". Na chvíle voľna vám prajem mnoho nezabudnuteľných zážitkov a teším sa na stretnutie v novom školskom roku 2005/2006.

Ing. Soňa Krempaská