Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
4. číslo, jún 2005

***WWW***

Ako si „strážiť“ telefonický účet za internet?

Na internete plynie čas mnohonásobne rýchlejšie ako v skutočnosti. Každý niekedy stratí vo „virtuálnom svete“ pojem o čase... na konci mesiaca však prichádza studená sprcha v podobe telefonického účtu za internet od ST.

DUMeter

veľkosť: 971kB

autor: Ing. Peter Mojdis (info@dumeter.sk)

štatút programu: freeware

download: www.dumeter.sk

Pokiaľ dávate prednosť slovenskému programu, odporúčam vám Dial Up Meter – štatistiku pripojenia na internet aktuálna verzia 1.56.

Inštalácia: Neviem, či sa to vôbec dá nazvať inštaláciou. Hneď po stiahnutí si rozbalíte približne 1 megabajtový súbor, spustíte súbor DUMeter.exe a surfujete... (program je určený pre Windows 95 /potrebné stiahnutie dodatočného súboru/, Windows 98, Windows 2000, Windows Milénium, Windows XP )

Prostredie programu: Do pozadia si môžete dať hocijaký bitmapový obrázok. V prostredí programu (dumeter.exe) môžete nastaviť farbu alebo prechod farieb.

Práca s programom: V DUMetri si po spustení Statistika.exe môžete v nastavení upraviť tarifu počítania pripojenia, tarifu pre každé pripojenie, vzhľad a mnoho ďalšieho. Meranie pripojenia do internetu si môžete prispôsobiť korekciou pripojenia a tiež si môžete nastaviť odpojenie po určitom čase alebo odpojenie po prekročení určitej sumy. Dobrou funkciou je export výsledkov merania do súboru Excel, Word alebo html a tiež ich tlač. Pre spustenie DUMetra po pripojení na internet sa dá nastaviť spustenie DUMetra po štarte Windows. DUMeter ukladá ,každú sekundu údaje o spojení do ini súboru, ak dôjde k reštartovaniu, PC užívateľ o tieto údaje nepríde. Na zisťovanie rýchlosti pripojenia, počtu pripojení a odoslaných bajtov program používa komponent TDialUp.

Program je rozdelený na dve časti: DUMeter.exe a Statistika.exe kvôli tomu, aby počas surfovania zaberal v pamäti čo najmenej miesta /aj tak si štatistiku budete prezerať až po ukončení surfovania/.

A takto môže vyzerať Váš účet za internet ...

Záver: Moje skúsenosti s DUMetrom sú výborné. Je neuveriteľne presný a zaberá málo miesta na disku. Neovplyvňuje rýchlosť počítača a jednoducho sa ovláda. Zásadná vec pre rozhodnutie sa pre tento program je, že je ZADARMO.

Janko Vozár   

autor je členom združenia Internet pre všetkých,
článok je zároveň uverejnený aj na: www.inet.sk

/ Hm, nuž ja by som len dodal, aby ste nezabudli, že peniažky môžete využiť na niečo reálne, nielen virtuálne ... /