Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
1. číslo, november 2004

***KEĎ MOTYKA VYSTRELÍ***

/Niečo z našich školských výtvorov. Ktovie ... možno sa v niekom skrýva budúci spisovateľ/

Jednoduché riešenie

Fejtón

Môže sa to stať aj vám! Nezatvárajme pred nimi oči a pomôžme im. Pomôžeme bezmocným a psychicky týraným tvorom prekonať ich utrpenie. Je to naša povinnosť upozorniť spolužiakov na neočakávanú zmenu rozvrhu!

Určite poznáte tú situáciu. Prichádzate do školy. "Pohoda", hovoríte si. Vstupujete do triedy s myšlienkou, kedy budete zatvárať tie isté dvere z druhej strany. Sadáte si na lavičku v šatni, slepými očami sa obzeráte vôkol seba. Nervozita ani stres nefunguje, pretože prvá hodina je telesná. A vy nemyslíte na nič iné, len na to, kde a v akom stave sa nachádza váš úbor, ktorý z pochopiteľných dôvodov nebol vypraný už niekoľko týždňov. O niekoľko minút beriete so sebou ten dokonalé čistý a voňavý úbor a odchádzate na hodinu. Vzápätí zisťujete, že tu niečo "nehrá". Prečo ste sám? Prečo s vami nejdú ostatní spolužiaci? Kde sú? Na druhej strane chodby rozoznávate postavu, ktorá sa pomaly blíži k vám. Áno je to váš spolužiak. "Hej kamoš, čo sa stalo? Prečo nejdeš na hodinu?"znie vaša otázka. Ten sa iba zasmeje nad úbohosťou vašich orientačných schopností: "Tebe to nikto nepovedal? Ty si magor, veď nám dnes telesná výchova odpadá. Namiesto toho máme matematiku." Okamžite sa vaša nálada "pozitív" zmení na opačnú, stručne povedané, ste nervózny a v strese. Napadá vám ešte jedna možnosť: "Vykašlem sa na to a pôjdem preč. Len si musím vymyslieť nejakú tú výhovorku. Ospravedlnenka nebude problémom." Výhovorka nezaberá, hlavne nie tá s pohrebom. Celú rodinu som stihol pochovať veru už minulý týždeň. Najlepšia bude falošná pečiatka od lekárky. Áno, to je ono. Zachovám sa ako vzorný študent.... Idem domov a o hodinu až tri som naspäť."

Roman Čalfa 3.E      

Zákon nefajčiarov

Fejtón

Asi každý vie, čo to vlastne je, ten zákon. Ale, načo sú zákony? Vyzerá to tak, že na to, aby sa porušovali.

Jedného daždivého rána som vstal, nachystal som si veci do školy, umyl som sa a išiel som na autobusovú zastávku. Bolo tam plno ľudí, tlačili sa, aby nezmokli. V diaľke som si všimol smiešnu postavičku, ktorá krásne merala chodník. Bol to opilec, ktorý mal v sebe už dosť alkoholu. Namieril si to rovno do zastávky. Natlačil sa do zastávky medzi dav ľudí a prvé, čo urobil, vytiahol cigaretu a začal fajčiť. Silný a smradľavý zápach cigariet zo zastávky vypudil tri štvrtiny ľudí tak, ako včelár včely z úľa!

Nefajčiari radšej zmokli, akoby mali dýchať ten zápach. Takže zastávka bola takmer prázdna. Zostalo tam len zopár fajčiarov, ktorí nebrali ohľad na druhých.

Radoslav Rozbrój 3.E      

Slovenská hádzaná

Fejtón

Bola sobota ako každá iná. Vtáčiky štebotali, deti šantili a ľudia usilovne pracovali. Krajšiu sobotu si už ani neviete predstaviť.

Deň zbehol ani voda a ja som sa pomaly pobral do krčmy. Bolo tam ľudí ako maku. Všetci sa radovali, veselili a popritom si popíjali. Ja som sa len prizeral a pozorne sledoval, čo sa bude diať. A tu zrazu obecný šampión Števo zakričal: " Kto si ide so mnou zahrať slovenskú hádzanú?"

Každý stíchol. Bolo tam ako v hrobe. Ozval sa dedinský hádzanár Ďuro:"Ja, ja idem!" Odvážne vykríkol a začal sa pripravovať na zápas. "Tak ešte niekto?" opýtal sa Števo. Opäť všetci stíchli. Ale ja som sa odvážil a zakričal som: "Ešte ja!" Tak už sme boli traja a postupne, ale iste, sa začalo schyľovať k veľkému súboju odvekých rivalov.

Krčmárka Majka pripravovala hádzanárske potreby. V krčme sa zatiaľ začali vytvárať veľké fankluby. Súboj sa mohol začať. "Štart!" zakričala Majka Začala sa prvá tretina a všetci zatiaľ poctivo reprezentovali svojich fanúšikov. Prvá tretina sa skončila nerozhodne. Začala sa druhá a všetci bojovali opäť poctivo. A tu zrazu rozhodkyňa Majka zbadala podvod. Števo použil nepovolený doping, tzv. brzdu. Majka po dlhej diskusii s postrannými rozhodcami diskvalifikovala Števa za porušenie športových pravidiel. Po jeho odchode z hracej miestnosti sa mohlo pokračovať ďalej, no ani druhá tretina nepriniesla výsledok.

Po malom občerstvení sa mohlo pokračovať ďalej. Súboj naberal na tempe, no Ďuro mi nechcel nič darovať. Zrazu prišla na mňa akási únava. Dovtedy som to na sebe nepocítil. Bolo to zo slabého tréningu. Zaspal som. Krčmárka Majka ukončila zápas.

Dedinský hádzanár Ďuro potvrdil svoju dobrú formu, a tak bol vyhlásený za hádzanára tejto soboty. Za odmenu získal liter slivovice.

Zdenko Mihok 3.E      

Vysvedčenie

Fejtón

Či sa nám to pozdáva a či nie, na každého smrteľníka príde čas zúčtovania. Tí menej opatrní ziskuchtiví zlodeji sa ocitnú v špinavých väzeniach a nám, úbožiakom školopovinným, do rúk vtisnú vysvedčenia.

Kritické obdobie nastáva koncom januára a júna, časový interval medzi nimi sa nanešťastie ešte nemenil. Od prvého dňa po krátkodobej dvojmesačnej pauze si každý elektrikár či elektrikárka položí tú istú otázku: "O čo ide tým naším profesorom?" Darmo sa im snažíš vysvetliť, že v telke išiel dobrý film, futbalový zápas a nemáš záujem o opravu známky, verdikt znie neľútostne: "Odpovedať!" Ty sa doplazíš k tabuli, naštvaný sám na seba a v ušiach ti znie už iba hlas rodičov: "Dúfam, že sa stane zázrak a prinesieš domov lepšiu známku ako trojku." Zbytočne dúfajú, za všetko môže profesor. On ťa vyvolal, on ti kládol otázky, na zodpovedanie ktorých treba čítať desiatky strán v učebniciach, on ti dal zlú známku. A tak sa zapĺňa tvoj klasifikačný hárok pestrými číslicami, ktoré pomaly, krok po krôčiku, tvoria charakter tvojho budúceho vysvedčenia.

Nakoniec zostane naozaj už len to hodnotenie na bielom kúsku papiera.... Určite ťa doma rodičia opäť nepochvália a ty? Ty si len v duchu uvedomíš, že na budúci rok sa určite viac posnažíš. Ako? No predsa poctivým "flákaním"!

Vladimír Hauriška 3.E