Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
1. číslo, november 2004

***OKIENKO KINOMANIAKA***

Týmto príspevkom otvárame filmovú rubriku nového časopisu - rubriku, ktorá si kladie za cieľ upozorniť na to, čo v poslednom čase zablúdilo do našich kín a stojí za pozretie. Keďže náš časopis nebude vychádzať veľmi často, určite nepôjde o najhorúcejšie novinky, skôr o filmy posledných pár mesiacov. Okrem toho sa vám v každom čísle pokúsime priniesť pohľad na to, čo prinesú nasledujúce filmové mesiace - na čo sa oplatí alebo neoplatí ísť do kina.

Keď som rozmýšľal nad tým, o ktorom filme písať ako o prvom, preleteli mi mysľou filmové skvosty aj neskvosty tejto jesene - a bolo ich dosť. Aby neostal nikto ukrátený, spomeniem aspoň v krátkosti tie, ktoré sa na moje osobné prvé miesto nedostali, aj keď sa tam úspešne šplhali :

A čo som si nechal ako lahôdku filmovej jesene? Tí znalejší už vedia. Túto jeseň u mňa osobne - a určite nielen u mňa - jednoznačne boduje Osada - najnovší film indického režiséra M. Night Shyamalana, autora filmov ako Šiesty zmysel alebo Znamenia. Pred kinom, do ktorého som išiel, stála partia mladých, ktorí sa ešte nevedeli rozhodnúť, či ísť alebo neísť. Vraj:"Kamoš bol, bola to blbosť, vôbec sa nebál, a že vraj horor." No prosím, pomyslel som si. To sme dopadli, a ja už mám lístok kúpený. Mali pravdu. Nebol to horor, vôbec som sa nebál, aj keď reklamy na film vyzerali dosť hrôzostrašne. Nebol to horor, našťastie, aj keď sa to spočiatku ako horor tvárilo. O čom je to? Dej sa odohráva v malej osade kdesi v horách, kde žije svoj jednoduchý život zopár rodín. Je to idylka, všetci sa majú radi a všetko je krásne, lenže... lenže dedina je obkolesená tajomným lesom, do ktorého sa obyvatelia boja vstúpiť kvôli bytostiam, ktoré v ňom žijú. Sú to tí, o ktorých sa nehovorí, s ktorými má osada uzavretú dohodu - my nepôjdeme do lesa, vy do osady. Ale.. a dosť. Nemá zmysel viac prezrádzať. Čaro Osady totiž stojí a padá na tom, čo viete o deji. Čím menej, tým lepšie. Je to film prekvapení, a to, ako to skončí, neuhádnete. Len veľmi stručne: nie je to horor, aj keď prvú pol hodinu to tak vyzerá. Je to podobenstvo so všetkým, čo k tomu patrí. Teda: je to film s množstvom logických chýb ale aj krásnych symbolov. Tie chyby si netreba všímať, podobenstvo totiž nie je o logike. Je najmä o srdci: Osada je krásny film o láske a nevinnosti, o dobre a zle, o rozhodnutí a zotrvaní, o.. dalo by sa písať veľa, treba si to pozrieť.

Krásna hudba, silný dej, veľmi dobré herecké výkony, šokujúce rozuzlenie, a najmä bohatstvo myšlienok, ku ktorým sa ja osobne doteraz vraciam. Osade dávam 100% hodnotenie. Koľko jej dáte vy?

Na záver: čo nás čaká a neminie nasledujúce mesiace a najmä: na čo sa oplatí ísť do kina?

Nuž, mohlo by to byť lepšie s tou našou filmovou zimou. Ale dá sa vybrať, čo poviete? Na stretnutie v ďalšom čísle sa teší

Váš Kinomaniak