Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
1. číslo, november 2004

***EKO KÚTIK***

Základné informácie o koncepcii "Smerovanie k nulovému odpadu"

Na prvý pohľad sa môže myšlienka nulového odpadu, že nebudeme produkovať žiadny odpad, ale iba suroviny pre ďalšie priemyselné spracovanie, zdať ako utopický sen. V skutočnosti je však tento cieľ nielen dosiahnuteľný, ale postupne sa prakticky začína realizovať v stále väčšom množstve štátov, miest, obcí a firiem po celom svete.

Vízia nulového odpadu si vyžaduje zmenu myslenia a doteraz zaužívaných praktík. Namiesto riešenia problému, ako nakladať s už vyprodukovaným odpadom, sa musíme hlavne zamerať na spôsob, ako rozumnejšie nakladať s prírodnými zdrojmi a ako znižovať celkový objem odpadu. Musíme si určiť ambiciózny a dlhodobý strategický cieľ: postup k znižovaniu množstva odpadu, ktorý končí na klasických skládkach či v spaľovniach na nulu. Teda k skutočnému vyriešeniu problémov s odpadom.

Koncepcia "Smerovanie k nulovému odpadu" nie je technológiou nakladania s odpadmi. Je to forma odpadového hospodárstva bez klasických skládok a spaľovní, ktorá systémovými zmenami predchádza vzniku odpadu, minimalizuje jeho množstvo a toxicitu, výrobky maximálne používa, opravuje a pokiaľ to už nie je možné, tak ich recykluje.

Podstatou koncepcie "Smerovanie k nulovému odpadu" je :

Nevyhnutnou súčasťou tejto koncepcie je rozšírená zodpovednosť výrobcov za svoje výrobky - recyklácia po skončení životnosti. Nevyhnutná je zmena dizajnu výrobkov, aby ich časti bolo možné v čo najväčšej miere opätovne používať alebo recyklovať.

Potrebné je aj rozšírenie zálohových systémov, motivácia k separácii, nepodporovanie ťažby surovín a zneškodňovania odpadov. Nevyhnutná je zároveň aj finančná reforma, ktorá povedie priemysel k znižovaniu produkcie odpadov.

Pri napĺňaní cieľov koncepcie "Nulového odpadu" je nevyhnutné zapojenie a zosúladenie aktivít vlády, výrobných podnikov, obchodu a samozrejme občanov - konečných spotrebiteľov výrobkov a služieb. Koncepciu "Smerovanie k nulovému odpadu" musíme prestať považovať za jednu z možných alternatív. Ak chceme žiť v zdravom životnom prostredí, je praktická realizácia jej princípov nevyhnutnosťou.

Ján Vozár, člen Spoločnosti priateľov Zeme