Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
1. číslo, november 2004

***RETRO PC GAME***

UGH!

/ Možno to mnohí poznáte. Je to cool, aspoň dovtedy, kým vás to neomrzí. Takže originál recenzia v podaní Canarina /

Na začiatku vás hra privíta chytľavou hudbou a animovaným introm, v ktorom vystupuje malý praveký chlpatý človiečik. Spí pod stromom, na ktorom rastie jedno veľké jablko a sníva krásne sny... Ale, čo sa zrazu nestane? Jablko sa zo stromu odtrhne a padne na hlavu nášmu človiečikovi. Človiečik sa zobudí... Ešte potrebuje nejaký čas na utriedenie svojich snov. Hmm? Čo? Myšlienky sa zrazu objasňujú a v hlave sa vynorí geniálny nápad: lietajúci stroj. Človiečik na chvíľu zmizne, potom sa objaví so strojom v rukách. Je to lietajúci šliapací stroj, vyrobený z dreva, vrtuľa je z palmových listov. Prichádza krásna praveká dáma, do ktorej je náš hrdina už dávnejšie zaľúbený. Lenže, čo to? Požaduje diamanty, prstene a peniaze. Náš malý hrdina vyvráti svoje vrecká - sú ale prázdne... Mladá krásna slečna sa otočí a odchádza...

Cieľom hry je teda zarobiť dostatok peňazí na uživenie krásavice, ktorá pobláznila hlavu nášmu hrdinovi. Hra je rozčlenená do levelov, každý level obsahuje niekoľko plošín označených číslami. Každá plošina znázorňuje jednu jaskyňu a z nej vychádzajú rôzni pravekí ľudia. Náš hrdina sa nachádza v šliapacom lietajúcom stroji a za cieľ má poprevážať týchto pravekých obyvateľov medzi jednotlivými plošinami. Z jednej jaskyne vychádza mladý muž, z ďalšej slečna a každý si žiada prevoz na inú plošinu. Podstatou hry je teda akýsi praveký taxík, v ktorom prevážate záujemcov. Ale pozor: nášmu hrdinovi sa stroj na chvíľu vymkol spod kontroly a neopatrne zhadzuje zákazníka do vody. Zákazníci ešte chvíľu vo vode plávajú, výnimkou je starý, dedko, chodiaci s paličkou, ktorý už plávať nevládze, a preto sa utopí.

Každý level má časový limit, v ktorom musíte previezť dané množstvo ľudí. Čas (je to vlastne akýsi ubúdajúci indikátor energie) sa dá získať spustením balvana na palmu, ktorá nám dá ovocie na doplnenie energie. Stromy sa nachádzajú až v neskorších leveloch a tak isto to je aj s balvanmi.

Čas sa čím ďalej - tým viac urýchľuje, energie ubúda, do cesty sa pripletie aj lietajúci pterosaurus (jeho dotyk je smrteľný, keďže rozseká našu vrtuľu na franforce). Na niektorých poschodiach zvykne spať aj Dino, ktorého dych je taký silný, že odfukuje náš lietajúci stroj. Každý silnejší náraz do steny alebo do zeme znamená neodkladné roztrieštenie vrtuľníka.

UGH! je hra mimoriadne zábavná, hrateľnosť zvyšuje ešte fakt, že UGH! sa dá hrať aj vo dvojici. Obtiažnosť sa dá nastaviť na ľahkú, strednú a ťažkú. Dvaja hráči môžu hrať na klávesnici alebo joysticku, zábava je pri takejto hre naozaj geniálna.

Canarino