Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
1. číslo, november 2004

***WWW***

Všetko o službe Rodinný internet
Služba Rodinný internet sa stala mimoriadne populárnou. Záujem o ňu dokonca prekvapil aj samotný Slovak Telecom. V tomto článku vám prinášame komplexné informácie o Rodinnom internete spolu s odpoveďami na vaše otázky.

Počas augusta 2004 bolo zaevidovaných viac ako 7500 objednávok služby Rodinný internet. Takýto záujem niekoľkonásobne prekonal všetky očakávania Slovak Telecomu. K 27.9. 2004 to bolo už 14 308 užívateľov.

Čo je Rodinný internet?
Názvom Rodinný internet označil Slovak Telecom svoju službu, vďaka ktorej sa netarifikujú internetové volania v čase od 16:00 do 7:00 počas pracovných dní a neobmedzene počas víkendov a sviatkov (v čase od 7:00 do 16:00 sa aplikuje Tarifa ST). Túto službu je možné používať iba na klasickej analógovej linke. Zároveň je potrebné vybrať si službu pripojenia na internet od providera s tarifou A.

Pre koho je služba Rodinný internet vhodná?
Rodinný internet je určený pre domácich užívateľov s klasickou telefónnou linkou. Služba je výhodná v lokalitách, kde nie je dostupné ADSL alebo služba chello easy.

Aká je prenosová rýchlosť?
Maximálna prenosová rýchlosť môže dosiahnuť 56 kb/s.

Akého providera môžem mať?
Službu Rodinný internet je možné používať iba ak sa pripájate cez providera s tarifou A - Euroweb, Orange, Nextra, Slovanet, STonline.

Aká je najnižšia možná cena za paušálny dial-up?
Pokiaľ chcete Rodinný internet využívať naplno a pripájať sa počas pracovných dní od 16:00 do 7:00, potom sa ako najvýhodnejšia javí táto možnosť:
ST Standard + Orange CD in + Rodinný internet
        249 Sk + 99,50 Sk s DPH + 299 Sk = 647,50 Sk (770,50 Sk s DPH)

Poplatky teda budú pozostávať z:
~ poplatku za telefónnu linku (ST Standard, ST Pohoda, ST Maxi, ST Extra)
~ poplatku pre providera (Euroweb, Orange, Nextra, Slovanet, STonline)
~ poplatku za službu Rodinný internet

Je maximálna dĺžka pripojenia obmedzovaná?
Hovory na číslo 019XY nebudú na strane Slovak Telecomu nijako násilne rozpojované. Všetci internetoví poskytovatelia (vrátane ST Online) však môžu obmedziť maximálnu dĺžku pripojenia.

Ešte v júli Slovak Telecom vyhlásil, že nevylučuje možnosť sprístupniť produkt Rodinný internet aj na ISDN linkách: "Podľa požiadaviek a záujmu zákazníkov nevylučujeme, že neskôr bude možné Rodinný internet používať aj na ISDN". Tri mesiace po tomto vyhlásení je Rodinný internet stále dostupný iba na klasickej analógovej linke.

Autorom článku je Matúš Serdula a pre časopis upravil Ján Vozár