Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
6. číslo, máj 2006

***PROJEKTY***

PROJEKT "LEONARDO DA VINCI"

Odborná stáž v zahraničí

V čase od 1.3.2006 – 22.3.2006 vycestovalo 7 študentov do poľského Mikolówa a 7 študentov do slovinského Ptuju. Moja maličkosť patrila medzi tých siedmich študentov, čo vycestovali spolu s pani profesorkou Vierou Kissiovou do Poľska. Ubytovaní sme boli v internáte Ornontowice. Každý deň pre nás chodil Mercedes (mikrobus) a doviezol nás na miesto pôsobiska (ZST Mikolow). Prvý týždeň sme sa zúčastňovali na hodinách vyučovania v partnerskej škole Zespól Szkol Technicznych (ZST) Mikolów. Boli sme na vyučovacích hodinách ako výpočtová technika, na ktorej sa mi páčilo najviac, pretože hodiny výpočtovej techniky sme mali s jednou čisto dievčenskou triedou, čo je na našej škole zriedkavý úkaz. Boli sme na hodinách pneumatiky, hydrauliky, angličtiny, poľštiny, dejepisu, elektroniky ... Absolvovali sme tu kultúrnu a jazykovú prípravu, počas ktorej sme sa oboznámili s kultúrnou, jazykom a históriou krajiny. Druhá dvojtýždňová etapa zahŕňala samotnú prax v podnikoch, firmách a odborných laboratóriách školy. Boli sme v laboratóriách elektroniky automobilky Ford, ktorá je umiestnená v objekte ZST Mikolow. V Elektrowni Laziska sme spolupracovali s portugalskými študentmi. Počas toho sa nám omnoho zlepšila naša angličtina. Spestrením stáže boli aj odborné exkurzie : automobilka Fiat Tychy, pivovar Tyskie Browary (veľmi dobré pivo), vodná elektráreň Porabka, experimentálna baňa Barbara. V druhej polovičke stáže sa vystriedala pani profesorka Viera Kissiová s pani profesorkou Adrianou Čekanovou.

Mali sme možnosť navštíviť aj mestá ako historický Krakow, Katowice, soľnú baňu Wieliczku, koncentračný tábor Oswiecim a Brezinku, hrad v Pszczyne. Zaujímavosťou bolo to, že odkedy sme stretli Portugalcov, vždy keď sme navštevovali nejaké historické mestá, tak sme tam stretli aj ich. Keď nám to už začalo ísť na nervy, tak sme ich zguľovali na hlavnej ulici. Cez víkendy bol organizovaný pobyt v rodinách poľských spolužiakov, kde sme sa stretli s nesmiernou srdečnosťou a pohostinnosťou. Každý žiak získal po ukončení stáže certifikát o kultúrnej a jazykovej príprave, o absolvovaní dvojtýždňovej odbornej stáže, EUROPAS s podrobným popisom získaných zručností a vedomostí a hlavne množstvo nezabudnuteľných zážitkov s novými priateľmi. Niektoré fotky si môžete pozrieť na našej stránke školy.

Maroš Hrubý 2.D   

  

Zahraničná odborná stáž

Táto stáž sa uskutočnila v čase od 1.3.2006 do 22.3.2006 a zúčastnilo sa na nej 14 študentov a 4 profesori. Konala sa v Poľsku a v Slovinsku v Ptuji, kde odcestovalo 7 študentov spolu s pánom profesorom Hausom.

Medzi siedmimi študentmi, ktorí boli v slovinskom Ptuji s pánom profesorom Jaroslavom Hausom som bol aj ja, preto sa budem viac venovať opisu stáže v Slovinsku.

Z Košíc sme išli vlakom Intercity do Budapešti, kde sme metrom prešli zo železničnej stanice v Keleti na stanicu v Deli, a tam sme opäť vlakom IC pokračovali v našej ceste do slovinského Ptuja. Hneď, ako sme dorazili, po nás prišiel Renault (mikrobus), ktorý nás odviezol na internát, kde sme boli ubytovaní. Na druhý deň sme mali prehliadku ich školského centra (ŠC), kde sa mi veľmi páčilo ich technické vybavenie na všetky predmety. Poobede sme mali kultúrnu návštevu Ptuja. Jeden deň sme strávili na hodine výpočtovej techniky so študentmi ŠC. Akonáhle sme vošli do triedy, začalo pre nich voľné vyučovanie. Každý hral hry a behal po internetových stránkach. Pre nás to bolo výhodné, že to ich učiteľ dovolil, pretože sme sa s nimi mohli rozprávať. Piatky, soboty a nedele sme navštevovali rôzne zaujímavé miesta a firmy v Slovinsku. Mali sme kultúrnu návštevu historickej časti druhého najväčšieho mesta Maribor a ich hlavného mesta Ljubljana. Boli sme pozrieť továreň na výrobu a spracovanie hliníka TALUM a firmu na výrobu bielej techniky GORENJE. Boli sme tiež na exkurzii v uhoľnej bani, v jaskyni Postojna a vo vínnej pivnici. Nedele sme mali voľnejšie, tak sme si jeden deň išli zaplávať do termálnej plavárne. Boli sme aj na Ptujskom hrade, kde sme mohli vidieť všetkých historických panovníkov ich mestečka, rôzne hudobné nástroje, ich tradičné a historické oblečenie a hlavne vojenskú výzbroj. Okrem spoznávania kultúry a histórie Slovinska sme pracovali aj v rôznych firmách. Prax sme mali skôr zameranú na výpočtovú techniku. Praxovali sme v Comtrone, kde sa skladali počítače na objednávky, v PCM, kde sa tiež skladali počítače a v NEONART-e na výrobu reklamných tabúľ a rôznych iných nápisov. Podnik PCM bol v Ptuji a ostatné firmy boli v Maribore, kde nás každé ráno dopravili mikrobusom. Keď sme sa vrátili popoludní z firiem, mali sme voľno. Väčšinou sme sa rozprávali s internatistami, surfovali sme po internete, hrali sme stolný tenis,... Telocvičňu mali naozaj veľkú a výborne vybavenú na poriadny halový futbal, ktorý sme si mali možnosť aj zahrať proti Slovincom a dokonca až trikrát. V polovici stáže sa vystriedal pán profesor Haus s pánom profesorom Čigášom. Dokonca prišli ďalší zahraniční študenti z Fínska, s ktorými sme si mohli super pokecať po anglicky. Každý študent po absolvovaní tejto odbornej stáže získal certifikát o kultúrnej a jazykovej príprave v zahraničí – EUROPAS s podrobným popisom získaných skúseností.

Táto stáž bola super. Odporúčam každému, aby sa nebál toho, ako vie angličtinu. Skúste sa prihlásiť a ísť na výber na stáž, pretože tie zážitky a spoznávanie nových zaujímavých miest na svete stoja za to. Niektoré fotky si môžete pozrieť na stránke našej školy. Nasvidanje!

Peter Rohaľ 3.B   

  

Leonardo pokračuje

Páčila by sa vám myšlienka vypadnúť na tri týždne zo školy, stráviť tento čas niekde v zahraničí, spoznať novú krajinu a nových ľudí, popritom absolvovať prax v atraktívnom prostredí niektorej známej firmy, a to všetko takmer zadarmo? Že či si robím srandu? V marci tohto roku to zažili štrnásti študenti našej školy v Slovinsku a Poľsku. A tentoraz máme pripravené niečo zaujímavejšie. Len prednedávnom prišla na našu školu správa, že národná agentúra projektu Leonardo da Vinci nám schválila finančné prostriedky na ďalší rok. Šesť študentov našej školy pôjde budúci rok v marci na tri týždne do belgického Gentu, a osem študentov do Fínska za polárny kruh. No povedzte, neznie to zaujímavo? Ak si kladiete otázku, čo urobiť preto, aby ste boli medzi týmito študentmi, sledujte nástenky, prípadne sa zastavte u koordinátorov projektu Ing. Čekanovej alebo Ing. Čigáša.

Ing. Marek Čigáš   

Lúčime sa s projektom Socrates – Crossroads

O pracovnej ceste 4 žiakov a 2 učiteľov v talianskom Miláne ste sa dočítali v poslednom čísle nášho časopisu a teraz prinášaame informáciu o ďalších aktivitách tohto školského roka, teda tretieho roka trvania nášho projektu. Veľmi aktívne sa zapojili ešte na jeseň žiaci 1.B triedy, ktorí sa predstavili svojim „kolegom“ v Taliansku, Španielsku a Holandsku a pozreli si ich príspevky prostredníctvom mailu. Na ďalších témach sa podieľali druháci a tretiaci, ktorí spracovali vtipnou, priam profesionálnou formou tieto témy:

Ukážky ste si čítali na 2. poschodí a v krátkom čase si všetky príspevky môžete nájsť na www stránke školy.

Chceme sa poďakovať všetkým zapojeným, ale hlavne najaktívnejším: Petrovi Lengyelovi a Jozefovi Kondášovi z 3.A, Petrovi Tóthovi z 3.F, Matejovi Adzimovi z 2.D, Vladovi Sochovi z 2.E a skupinke aktívnych, Vitalijovi, Patrikovi, Michalovi a Jakubovi z 1.B.

Mgr. Alena Vaitovičová