Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
6. číslo, máj 2006

***sChOOL NEWS***

Zopár breptov z vyučovacích hodín

Povedali naši študenti:

„Hlavná postava Detvana je Detvan, jeho milá je Zuzka a kráľ sa volal Matúš. Tento epos je písaný časomierou a štvrtý spev sa volá Pohľady.“

„Významný štúrovský prozaik bol Ján Kaliarik.“

„Slovenské národné obrodenie bola vojna ľudí proti feudálom.“

„Známe dielo Jonáša Záborského sa volá Dva dni v Chujove.“

„Známa slovenská spisovateľka sa volá Božena Sládkovičová-Timrava.“

„Otec Goriot mal dve dcéry, Anastáziu a Delfína.“

„Lekári mu laserom vypálili zrak, aby lepšie videl.“

„Pani profesorka, ja vás chápem, že ste nešťastná, ale ja to fakt neviem.“

„Medzi spoločenskými triedami je antikoncepčný vzťah.“

„Hemingway žil na konci svojho života na Kube, kde sa dobrovoľne odstrelil.“

„Hamlet bol nešťastný, lebo bol zamilovaný a nemal peniaze, preto sa pýtal – Byť či nebyť?“

Povedali – zapísali naši profesori :

„Keď som vám to predtým nepovedala, tak vám to teraz zopakujem.“

„Ak vás to nezaujíma, tak aspoň dávajte pozor.“

Žiak B búchal stoličkou. Bol to Z.

Žiakovi B na hodine zvonil mobil.

Študent L spomínal ženské pohlavné orgány v nevhodnom čase a na nevhodnom mieste, na hodine...

Žiaci na hodine pálili zapaľovač.

Študent K pravdepodobne z nedostatku inej činnosti ničil školský majetok.

Mgr. Alena Vaitovičová & Mišo      

Deň narcisov

7. apríla sa v uliciach miest a obcí po celom Slovensku pohybovalo približne 13000 dobrovoľníkov Ligy proti rakovine s cieľom osloviť občanov, aby sa pridali k zbierke na boj proti rakovine. Počas Dňa narcisov mohli ľudia podporiť poslanie a projekty Ligy proti rakovine troma spôsobmi – priamym príspevkom do pokladničiek dobrovoľníkov LPR, vkladom na bankový účet LPR, alebo zaslaním ľubovoľnej SMS na číslo 848 v sieti oboch mobilných operátorov.

Po vyhodnotení výsledkov jubilejného – 10. ročníka Dňa narcisov je konečná čiastka zbierky rekordných 18 373 517 Sk, čo je viac o 3 274 938 Sk oproti roku 2005. Vyzbierané financie použije Liga proti rakovine na podporu troch prioritných oblastí svojho programu:

Naša škola sa do Dňa narcisov tohto roku zapojila prvýkrát. Na tejto zbierke sme sa podieľali ako organizátori a aj ako darcovia. Po organizačnej stránke sme poskytli študentov z 2.B a 3.D do hliadok dobrovoľníkov, ktorí do pokladničiek zbierali príspevky od darcov z radov zamestnancov a študentov našej školy a od občanov v uliciach nášho mesta. Iniciatíva o účasti v zbierke vyšla od študentov 2.B a 3.D a v spolupráci s triednymi profesorkami a koordinátorkou akcie sa podarilo zámer uskutočniť. Hlavne vďaka nadšeniu študentov v hliadkach sa nám podarilo vyzbierať 21 916 Sk. Suma by bola určite ešte vyššia, ale záujem o živé, ale aj symbolické narcisy bol vyšší, ako množstvo narcisov, ktoré sme od organizátorov z Ligy proti rakovine obdržali. Dúfame, že na budúci rok budeme môcť vyhovieť všetkým záujemcom o kúpu narcisu.

Deň narcisov však neznamená iba peňažnú zbierku. Je to aj príležitosť zamyslieť sa nad príčinami a následkami takého závažného ochorenia akým je rakovina. Preto sme sa téme nádorových ochorení venovali na triednických hodinách.

Vďaka za pomoc pri organizácii Dňa narcisov na našej škole patrí všetkým dobrovoľníkom z 2.B a 3.D a ich triednym profesorkám - Ing. J Richterovej a Ing. A Čekanovej. Na propagácii a organizácii akcie sa podieľali aj Mgr. M. Čupková, ktorá pomohla s výzdobou vestibulu a PhDr. M. Nováková, ktorá s členmi rozhlasového krúžku prispela k spropagovaniu akcie v školskom rozhlase. Celú akciu zastrešovala pani zástupkyňa PHDr.Havrilová.

Ďakujeme za dôveru a podporu myšlienky Dňa narcisov všetkým, ktorí sa pričinili o výnos zbierky.

Mgr. Mária Hrivňáková      

Deň narcisov očami študentov - účastníkov

Už 10 rokov sa vždy v 1. aprílový týždeň vydá do ulíc hŕstka odvážnych študentov za účelom pomôcť tým, ktorí nemali to šťastie žiť bezproblémový život.

Ako môže pomôcť narcis práve týmto ľuďom? Tento obyčajný kvietok, symbol boja proti rakovine, môže zachrániť nejeden ľudský život. Preto si treba uvedomiť, že práve Vy môžete kúpou narcisu zachrániť niekomu život.

Študenti našej školy, žiaci 3.D, 3.E a 2.B vyzbierali prekvapujúco vysokú sumu a právom sú na seba hrdí. Naša púť sa začala na Komenského ulici. Tu sa odohrali prvé nesmelé oslovenia okoloidúcich. Boli sme v šoku, keď si príslušník policajného zboru odmietol kúpiť žltú kvetinku nádeje. Ale aj napriek takýmto výnimkám, ľuďom bez srdca, si všetci oslovení narcis zakúpili. Narcisy sme dávali za ľubovoľný príspevok i keď cena tohto symbolu sa nedá vyčísliť.

A preto si je treba uvedomiť, že nie je dôležité, či je narcis živý, umelý, pripínací alebo pestrofarebný, ale to, že si ho kupujeme zo srdca, pretože raz môže pomôcť aj nám.

Beáta, Maťo, Lukáš 3.D      

   

Boli sme v divadle

Dňa 4.4.2006 sa naša škola vybrala do štátneho divadla J. Borodáča na predstavenie podľa Boženy Slančíkovej – Timravy : Ťapakovci. Niektorí sa pýtajú prečo. Nuž preto , že naši štvrtáci písali maturitu z anglického jazyka. Môžem smelo povedať, že sa to skutočne oplatilo. Aby som neukrátil tých, ktorí tam neboli, poviem v skratke obsah tohto dňa.

Najprv sme sa zišli pred divadlom, kde nám naši triedni profesori rozdali vstupenky. Potom sme vbehli do priestorov divadla a hľadali svoje miesta na sedenie. Len čo sme sa všetci usadili, začalo predstavenie, v ktorom sa rieši problematika zaostalosti ľudí, v našom prípade rodiny Ťapakových. Z predstavenia bolo jasné, čo je príčinou ich zaostalosti. Bola to neskutočná lenivosť a nechuť niečo urobiť. Výnimkou bola manželka najstaršieho z Ťapákovcov, Paľa. Tá ich stále naháňala do práce, čo jasne ignorovali len frflaním a handrkovaním medzi sebou. Nakoniec Iľa (toť už spomínaný element pracovitého človeka) odíde k učiteľovi a jeho žene pracovať ako slúžka. Medzitým jej polovička zájde do mesta nakúpiť ovce.

Iľa navštevuje rodinku, no bez jej manžela ju nechcú prijať. Na záver sa Paľo vracia a sľubuje Iľe, že jej splní, čo chce, len aby sa vrátila. Jej túžbou je, aby s ňou odišiel od Ťapákovcov a aby si postavili dom (Ťapákovci žijú akoby v podzemnom bunkri). To jej Paľo sľúbil a dal sa do práce. Iľa sa teší, hoci býva u Ťapákovcov. Neskôr prinesú Paľa, ktorý má strašné bolesti. Janko tvrdí, že sa naňho zosypali kamene. Asi nejaké vnútorné zranenie? Nie, nebude to tak. Milý Paľo totiž obľuboval rôzne lahôdky ako silná domáca pálenka, niečo, čo rozleptalo fľašu – tvrdil herec. Predstavenie sa končí tak že, Iľa ostáva u Ťapákovcov, Paľo je na smrteľnej posteli a rodinka z toho obviňuje Iľu, lebo ho donútila pracovať.

Podľa mňa je to trocha pritiahnuté za vlasy ale nechajme slobodu umelcom. Bolo to naozaj pekné predstavenie aj vďaka hercom, ktorí predviedli úžasné výkony. Väčšine sa určite páčila postava Iľe ( vieme prečo). No aj ostatní herci boli skvelí. No a nakoniec vám chcem iba povedať, že to stálo za to. Kto to nevidel, mal by si to ísť pozrieť. Toť vše.

Jozef      

Zopár reakcií žiakov 2.E :

Herci perfektne stvárnili jednotlivé postavy a to zvýšilo kvalitu predstavenia. Pracovníci divadla boli milí a ochotní. Vďaka tomu sme sa tam cítili príjemne a radi sa znova vrátime. Bol to pre nás pekný kultúrny zážitok.

Eduard a Gabriel      

Bolo tam celkom dobre, budova je pekná. Herci boli presvedčiví. Všetko bolo OK.

Daniel      

Bolo tam celkom fajn, kulisy boli pekné aj obsadenie hercov nemalo chybu. Len slovenské námety o tejto problematike sú trápne.

Martin      

Nebol som, ale vraj to bolo v pohode. Každému sa páčila Iľa.

Maťko