Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
6. číslo, máj 2006

***OKIENKO KINOMANIAKA***

Milí milovníci filmu i náhodní zvedavci, v našom časopise sa vymenila podstatná časť redakcie, a aj keď Kinomaniak ostáva, rozmýšľal som, čím tieto krátke zamyslenia sa nad filmom oživiť a spestriť. V predošlých pokračovaniach som písal o aktuálnych filmoch v kinách, a aj naďalej vás chcem upozorňovať na snímky, ktoré stojí za to zhliadnuť aj inak než na obrazovke počítača večer pred spaním. To čo však od tohto vydania pribudne a s čím sa budete stretávať pravidelne, budú výlety do minulosti filmu. Pozrieme sa na skvosty známe i menej známe, všetko to budú filmy, ktoré významným spôsobom zmenili filmový svet a stali sa... „kultovými“. A čím začneme?

Upír z Nosferatu

Prečo práve tento film? Upír z Nosferatu je jedným z najlepších príkladov celej série filmov, ktoré vznikali v Nemecku v rokoch 1919 až 1924. Filmov, ktoré radíme do vlny expresionizmu. Vyznačovali sa patetickým, na naše pomery až prehnaným herectvom, zaujímavou prácou kamery, ktorá bola na tú dobu revolučná a divákov takpovediac prikovala svojou výrazovou silou do sedadiel. Ak by sme chceli menovať ešte aspoň jeden film z tohto súdka, museli by sme spomenúť Metropolis z roku 1926, jeden z prvých sci-fi filmov, ktorý je dodnes kopírovaný. Čo myslíte, odkiaľ pochádza myšlienka Matrixu? Upír z Nosferatu bol nakrútený v roku 1921 ... okrem iného aj na Orave! Ako strašidelný hrad grófa Draculu poslúžil Oravský zámok. Mimochodom, gróf Dracula bol vo filme grófom Orlockom, režisér Friedrich Wilhelm Murnau totiž nemal na natáčanie filmu práva od dedičov Brama Stokera, autora románovej predlohy. Preto všetky postavy premenoval. Toto svojrázne riešenie sa mu veľmi nevyplatilo, vdova po Stokerovi režiséra zažalovala a dosiahla zničenie všetkých kópií filmu. Našťastie po jej smrti sa začali objavovať kópie, ktoré rukám exekútorov unikli...

Film samotný je pre nás dnes už takmer smiešny, pozorné oko však spozoruje majstrovstvo a šikovnosť ľudí, ktorí bez počítačov a zložitých trikov vytvorili na tú dobu niečo nevídané. Zaujímavé je, že pre zlé svetelné vlastnosti vtedajších kamier bol celý film natáčaný cez deň a „nočné“ scény boli dodatočne kolorované. Osobitnou kapitolou je herecký výkon Maxa Schrecka ako grófa Orlocka, o ktorom sa povrávalo, že bol sám upírom. Upír z Nosferatu je rozhodne zaujímavé dielko, ktoré sa oplatí pozrieť. Jedna z perál obdobia nemého filmu, ktorú ešte dnes z času na čas ponúkajú košické kinokluby a mihne sa aj na obrazovkách televízií.


DA VINCIHO KÓD

A sme opäť vo filmovej súčasnosti. 18. mája bude mať celosvetovú premiéru filmové spracovanie veľmi známeho a veľmi rozporuplného románu. V čase, keď budete tieto riadky čítať, už budeme múdrejší, zatiaľ sa o kvalitách filmu veľa povedať nedá. Môžeme len odhadovať: režisérom je Ron Howard, autor snímkov ako Apollo 13 alebo Čistá duša. Môžeme teda očakávať inteligentný príbeh a zároveň dynamiku, presne v štýle hollywoodskeho mainstreamu. A herecké obsadenie? Tom Hanks, Jean Reno, Audrey Tautou (Amélia z Montmartru), Ian McKellen (Gandalf :) Osvedčené tváre a zloženie filmárskeho tímu môžu dať dokopy veľmi slušný výsledok, ale aj veľké sklamanie. Výsledok však rozhodne nemôže byť tak zlý, aby nestál za návštevu kina.

TRISTAN A IZOLDA

Zdá sa, že tohtoročný máj sa točí okolo histórie (alebo pseudohistórie?). Romantický príbeh zo stredoveku mal pre zmenu premiéru už v januári, a v amerických kinách rozruch nenarobil. Napriek tomu však za zmienku stojí – rozhodne najlepší tip na romantické májové kino. Kevin Reynolds je predsa zručným remeselníkom najmä pre takéto snímky – spomeňme len jeho Robina Hooda (áno, toho s Kevinom Costnerom).

Kinomaniak