Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
6. číslo, máj 2006

***TÉMA***

Streetart - neograffiti

Umenie má mnoho foriem. Niektoré rešpektujú všetci, niektoré len málokto. Práve streetart, pouličné umenie, sa radí medzi tie druhé. Čo sa vlastne pod týmto pojmom skrýva?

Streetart je všade okolo nás, ale väčšina ľudí ho vníma ako vandalizmus, ak ho vôbec vníma, a nie ako niečo, čo trochu kričí do inak nemej fádnosti našich ulíc a reprezentuje svojich tvorcov, ktorí doň predtým vtĺkli svoj voľný čas a peniaze.

Streetart sú nálepky, plagáty, tagy a ešte iné „úpravy“ ulíc. Nesú rôzne odkazy, alebo len mená ich tvorcov. Niektoré sú len akési osobné značky, logá, ktoré vyznačujú teritórium umelcovho pôsobenia. Streetart využíva spoluobčanov, chce s nimi komunikovať, chce ich vytrhnúť zo snenia a donútiť k zamysleniu. Samozrejme, nie každý pouličný výtvor je duchaplný. Tagy (podpis v graffiti čitateľný len hŕstkou vyvolených) na fasáde starodávnej budovy v centre mesta majú len jediný účel- poškodiť. Pouliční umelci by si mali uvedomiť, že streetart má predovšetkým reprezentovať a nie poškodzovať.

Vezmite si, že všetko mimo vášho bytu či domu je niečí majetok. Majetok školy, mesta, železničnej spoločnosti, majetok nemocnice, atď. Ak by niekto poškodzoval váš majetok, nebolo by vám to príjemné. Predstavte si, že prídete domov zo školy a váš počítač je posprejovaný, klávesnica pripomína šachovnicu a na vašom 17palcovom LCD monitore je nastriekaný smajl. Asi by ste to chceli riešiť, a tak to robí aj štát. 95% všetkých pouličných výtvorov je ilegálnych. Writerom (týpci so šatkami na nose v chirurgichých rukaviciach a plechovkami s farbou) hrozí za farebné dielko vysoká pokuta (záleží od miesta, kde to dali) alebo dokonca väzenie. To ste určite vedeli, ale píšem to tu len preto, aby som vám pripomenul, že to nie je len taká hra, kde kedykoľvek stlačíte Esc a ste z toho vonku. Streetart vychádza z graffiti a je to napokon menej agresívna forma prezentácie samého seba, pretože ľudia sú už zvyknutí na rôzne reklamné plagáty a nálepky ponúkajúce doučovanie alebo inú inzerciu. Aj tak je streetart aj o adrenalíne, ale hlavne je to zábava a činnosť, ktorá má budúcnosť.

Takže skúste byť viac všímaví (ak ešte nie ste) a zistíte, že na miestach, kde ste predtým nič nevideli, teraz nájdete veci, ktoré spolu tvoria jednu obrovskú galériu.

Checknite si tieto stránky: