Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
6. číslo, máj 2006

***VOLT-AMPÉROVÁ KNIHA REKORDOV***

Športová súťaž stredných škôl „Puskás Kupa“ v Miškolci

Športová súťaž stredných škôl „Puskás Kupa“ bola založená v roku 1996 školou „Puskás Tivadar Távközlési Technikum“ v Budapešti a v roku 1997 prebehol 1. ročník súťaže. Dňa 21.4.2006 sa uskutočnil 9. ročník súťaže a zúčastnilo sa jej 6 škôl z Maďarska, 2 školy zo Slovenska, 1 škola z Rumunska a 1 škola zo Srbska.

Konkrétne z Maďarska to boli stredné školy z týchto miest: Budapest, Nyíregyháza, Szeged, Szolnok, Pécs a Miskolc.

Zo Slovenska: SPŠE Košice a SPŠ a Obchodná akadémia s vyuč. jaz. maďarským Košice.

Z Rumunska: Stredná priemyselná škola Sfantu Gheorge

Zo Srbska: Technická škola Ada.

Organizácia súťaže prebieha spôsobom rotácie t.j. každý rok organizuje súťaž iná škola. 9. ročník súťaže organizovala „Kandó Kálmán Szakközépiskola Miskolc“, čo je družobnou školu našej SPŠ elektrotechnickej v Košiciach. Súťaž sa skladala z 5-ich športových disciplín. Organizujúca škola si môže zmeniť jednu športovú disciplínu z piatich disciplín v predošlom ročníku súťaže. V tomto ročníku sa súťažilo v týchto športových disciplínach:

Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 32 žiakov sprevádzaných dozorom v zložení 5-ich učiteľov. Našou najúspešnejšou discíplínou bol minifutbal, kde sme obsadili 5. miesto a stolný tenis so 6. miestom. V celkovom hodnotení sme obsadili pekné 10. miesto.

Budúci ročník súťaže Puskás Kupa organizuje „Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola“ v Pécsi na ktorú nás predstavitelia školy srdečne pozvali. Pozvánku sme s radosťou a úctou prijali a ak sa nič výnimočné nestane, tak aj účasť sľúbili.

Ing.Z.Tóth      

Miškolc očami pani profesorky Richterovej

21.apríl 2006 bol pre niektorých študentov našej školy veľmi príjemný a zaujímavý, pretože sa zúčastnili 9.ročníka športovej súťaže stredných škôl v Miškolci „Puskás Kupa“.Pre športovo založených bolo odpútanie sa od každodenných povinností fantastickým rozptýlením a vidinou pekných zážitkov.

32 športovo a bojovne naladených mladých mužov a jedna slečna, pod vedením piatich „veľkých športovcov“, hovorím o nás pedagogickom dozore, vyštartovalo za predstavou zašportovať si a nadviazať nové kontakty. Tejto súťaže sa zúčastnili školy zo Slovenska, Maďarska, Rumunska a Srbska. Súťažilo sa v piatich disciplínach – atletika, stolný tenis, minifutbal, lukostreľba a šach. Myslím si, že každý zo študentov zabojoval ako najviac vedel, ale najlepšie sa darilo našim futbalistom, ktorí sa umiestnili na piatom mieste spomedzi desiatich mužstiev. Ostatné športy neboli až také úspešné, ale pochvala patrí všetkým, ktorí reprezentovali našu školu. Dôležité je, že sme sa zúčastnili a samozrejme urobili niečo aj pre seba, veď šport je zdravý.

Domov sme sa vrátili vo večerných hodinách príjemne unavení, so zážitkami, na aké sa nezabúda. Dostali sme pozvanie aj na budúci rok, s radosťou sme ho prijali a náš záväzok? Prípravy by sa mali začať už od septembra, veď sme bojovníci a chceme obstáť lepšie aj v ostatných športoch. Bol to veľmi príjemný deň vďaka milým ľuďom, peknému počasiu a fantastickej atmosfére.

Ing. Jaroslava Richterová      

   

   

Zenit

Dňa 10.11.2005 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Zenit v elektronike. Do súťaže sa prihlásilo 11 žiakov 3. a 4. ročníka, konkrétne

Súťaž sa skladala z teoretickej a praktickej časti. Teoretická časť trvala 60 minút vo forme testu, samozrejme nie na známky, ale na body. V prípade neúspechu je počet bodov utajený, aby náhodou nedošlo k eventuálnym postihom zo strany niektorých "horlivých" kolegov, kolegýň.

Zaujímavejšia časť je časť praktická, ktorá trvala 150 minút. Skladala sa z návrhu, vyleptania a osadenia dosky s plošnými spojmi. Potom sa obvod oživí a preskúša. Tento rok žiaci skladali sondu na akustickú signalizáciu chybných integrovaných obvodov, vlani integrovaný stabilizátor napätia. Nikdy to nie sú zložité obvody, max. 10 súčiastok.

Výsledky súťaže:
1. miesto Róbert Vojtko
2. miesto Vlastimil Hován
3. miesto Martin Tkačik
4. miesto Jozej Žigraj
5. miesto Jozef Štofila
6. miesto Jozef Mikula

Ing.Z.Tóth