Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
3. číslo, apríl 2005

***RETRO PC GAME***

Akčná fantasy od spoločnosti Blizzard a Blizzard North si zhruba pred ôsmimi rokmi získala priazeň všetkých vyznavačov temných síl a hier so satanskou tematikou. Hra Diablo vás mohla na dlhé hodiny pripútať k počítaču svojou krásnou grafikou a prepracovanou hudbou.

Píše sa rok 1313 a Diablo, jeden z troch najvyšších bohov pekla, bol Horadrimovou légiou zahnaný do dedinky Tristram. Tu za pomoci arcibiskupa Lazarusa znesvätil miestny kostol a so svojou partiou démonov sa ukryl hlboko pod ním. Dedinčania sú zúfalí a potrebujú vašu pomoc.

Hráč mal na výber jednu z troch postáv hrdinov. Mohol to byť silný a odolný bojovník, zlodejka alebo kúzelník. Kúzelník nebol veľmi silný, zato pri určitej úrovni postavy dokázal používať veľmi silné kúzla ohňa, blesku a mnohé ďalšie. Zlodejka dokázala čarovať, no najlepšie jej šla lukostreľba. Tieto postavy mali 4 vlastnosti, ktoré sa dali zvyšovať, ak hrdina zabil dostatočné množstvo príšer. Bola to sila, obratnosť, mágia a zdravie. Prideľovaním bodov (za mŕtve monštrá) k jednotlivým vlastnostiam hráč menil charakter svojho hrdinu.

V dedine ste mohli stretnúť kováča Griswolda, ktorý vám rád predal nejaké to brnenie či zbrane (obchodovanie bolo jedným z hnacích motorov celej hry), tie dokázal aj opravovať a nejaké od vás aj kúpil. Ďalej tu bol lekár Pepin. Ten vás zadarmo vyliečil a mohol vám predať liečivé elixíry a zvitky. Bosorka Adria vám vždy ponúkla magické elixíry, kúzelné palice, zvitky a knihy. Okrem nich tu boli aj iné NPC postavy. Obyvatelia Tristramu tiež dávali rady a rozličné úlohy, ktoré ak hráč splnil, dostal za odmenu nejaký magický predmet alebo zbraň. Hlavná úloha ale spočívala v zabití rohatého Diabla.

Hra sa skladá zo 16 poschodí dungeonu, náhodne sa generujúcich pri každej novej hre. Tie sú rozdelené po 4 na podzemie, katakomby, jaskyne a záverečné peklo. V každom poschodí sa nachádza mnoho potvor. Od zombií, kostlivcov, temných kúzelníkov, čiernych anjelov až po rytierov v ťažkom brnení a lietajúcich démonov. Niekedy sa vyskytol aj boss príslušnej rasy pekelných monštier. Ten mal vždy vlastné meno, bol silnejší ako jeho obyčajní kolegovia a po smrti z neho zvykla vypadnúť nejaká zaujímavá zbraň, amulet či brnenie. Peniaze a elixíry mohol hráč nachádzať v truhliciach, sarkofágoch, alebo len tak pohodené v sírovom prachu pekelnej pôdy. Hráč sa mohol kedykoľvek vrátiť do dediny pomocou teleportu a nájdené peniaze minúť.

RPG Diablo má aj pokračovanie Diablo 2 a Diablo: Lord of Destruction. Ak nezoženiete plné verzie, oplatí sa pozrieť aj demovky. Hra Diablo je naozajstný klenot a nemala by chýbať v zbierke žiadneho hráča tohto žánru.

Michal