Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
7. číslo, január 2007

***RETRO PC GAME***

The Neverhood

Dream Works/Microsoft 1997
PC: P 75MHz, 8MB RAM,Windows 95
Adventúra

The Neverhood je jednou z najkrajších „point-and-klick“ adventúr, aké som kedy hral. The Neverhood je úžasný svet, v ktorom je úplne všetko vymodelované z plastelíny. Stromy, kvety, domy, zbrane, papier, voda, to všetko je z mazľavej hmoty, ktorá vás pohltí na dlhé hodiny. Hlavný hrdina Klayman, plastelínový „týpek“, sa jedného rána zobudí a pred sebou má ťažkú úlohu- zachrániť svoj svet pred zlým mágom, ktorý v ňom chce páchať zlo.

Hra sa skladá z množstva logických úloh, ako je napríklad skladanie rôznych puzzle, prekonávanie bludísk, kombinovanie všelijakých tekutín, prepínanie gombíkov a ťahanie pák. Prechádzate z miestnosti do miestnosti, kde sú tieto úlohy podávané veľmi originálnym štýlom. Po správnom vyriešení určitého problému sa dostanete ďalej, kde sa rieši iný problém atď. Napríklad v jednej časti hry začne Klaymana naháňať zelená plastelínová obluda, ktorá ho chce zjesť. Klayman sa skryje v jednej miestnosti s dynamitom a Vašou úlohou je poskladať z dynamitu panáka, ktorého potom podstrčíte tej hladnej beštii. Na inom mieste zas bolo treba naplniť trubice vodou tak, aby vydali určitý tón, ktorý potom odomkol zamknuté dvere do jaskyne. Klayman to všetko flegmaticky zvláda s maximálnym optimizmom. (Aj keď niekedy príde o oko alebo hlavu, je mu to jedno, je nesmrteľný.) Do toho Vám hrá príjemná jazzová hudbička. Nikam sa neplaší, nie je prečo. Ak sa vám podarí vyriešiť nejaký ucelený problém, poteší vás pohľad na pekne animované video.

Ovládanie je veľmi jednoduché, proste klikáte, kam má Klayman ísť, alebo ktoré tlačidlo má stlačiť. Keď Ste v miestnosti, dívate sa na hrdinu z pohľadu tretej osoby, vonku sa dívate na svet z Klaymanovej perspektívy, čo je veľmi praktické. Aj keď je táto hra už dosť stará a v obchode ju už asi nenájdete, oplatí sa stiahnuť si ju z netu. Vrelo odporúčam, zábava zaručená.

Michal