Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
7. číslo, január 2007

***KINOMANIAK***

V čase koncoročného chaosu tu máme opäť príležitosť pozastaviť sa trebárs aj nad filmovými novinkami – možno sa prekvapujúco medzi nimi nájde aj taká, ktorá nám pomôže osvetliť význam Vianoc. Začneme trochu ináč, v duchu novozavedenej tradície sa pozrieme do filmovej minulosti a potom sa vrhneme na otázku či sa oplatí chvíľu nekupovať darčeky a posedieť v kine...

Náš výlet do filmovej minulosti sa bude tentoraz niesť v znamení westernu. Žáner, ktorý je dnes už dosť v úzadí, bol svojho času jeden z najpopulárnejších, a dosť rozvetvený. Možno neviete, že okrem Spojených štátov najviac westernov bolo natočených v Taliansku. Talianskym westernom sa hovorí spaghetti westerny a budem im venovať jedno z ďalších pokračovaní Kinomaniaka, keďže ide o samostatný podžáner so svojskými pravidlami. Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že u nás tak známe „winnetouovky“ v podstate nie sú westernmi. Western je záležitosť bielych mužov.

Najslávnejším klasickým westernom je bezpochyby film Sedem statočných. Film, ktorý paradoxne pochádza aj nepodchádza z Ameriky. V rámci japonskej novej filmovej vlny vzniká v Japonsku v roku 1954 film Akira Kurosawu Sedem samurajov. Motívy filmu sú však jednoznačne westernové, inšpirované americkou kultúrou. No a na motívy tohto slávneho, aj keď u nás dosť neznámeho filmu, vzniká v roku 1960 americký western Sedem statočných. Príbeh siedmich pištoľníkov, ktorí sa rozhodnú brániť chudobnú mexickú dedinku pred nájazdmi banditov, vznikol pod režisérskou taktovkou Johna Sturgesa. A čím je tento film tak výnimočný? Psychologizácia najmä hlavných postáv odpovedá sedemkrát na otázku, kto je chlap, zakaždým zvláštnym a svojským spôsobom. Ani jeden z pištoľníkov neunikne svojmu osudu, každý ho prijíma inak a každý ho má inakší. Nikde inde sa neprejavil tak silne kolektívny hrdina, súdržnosť medzi mužmi na pravom mieste. Notoricky známa hudba Elmera Bernsteina, dokonalá kamera a často minimalistické, no dokonalé podanie situácii robí z tohto filmu majstrovské dielo. Možno stačí len na chvíľu zabudnúť na videoklipové tempo dnešných filmov a očarí aj vás.


Pri pohľade na program kín z konca roka možno odporučiť tieto tituly, ani jeden z nich však extrémnou kvalitou nevyniká. Žeby sme ostali v hypermarketoch?

Príbeh narodenia

Príbeh vykresľujúci putovanie Márie a Jozefa do Betlehema. Určite dobrý tip pre rodinné kino, a najmä v uponáhľanom predvianočnom čase vhodný na uvedomenie si: na čo tie Vianoce vlastne sú?

Prázdniny

Mimoriadne dobre obsadená romantická komédia o – tom istom ako ostatné, ale určite z tých kvalitnejších

Spláchnutý

Kreslený príbeh o meste Potkanopolis, nachádzajúcom sa v podzemí Londýna. Humor a zábava, klasický animák – veď to poznáte

Eragon

Ako vždy niečo zo žánru fantasy. Dračí jazdci, mágia, boj dobra so zlom a podobne

Takže na záver: šťastný a veselý nový rok – a filmový?

Kinomaniak   



Celoškolská kinomaniacka akcia

Film V zajatí rýchlosti , v origináli The World’s Fastest Indian, je dielom Rogera Donaldsona, ktorý je zároveň aj scenáristom tohto filmu.

Konštruktér Burt Munro strávil väčšinu svojho života vylepšovaním motocyklu Indian, aby si s ním mohol vytvoriť svoj sen, vytvoriť svetový rekord. Teraz mu tie roky chýbajú, takisto peniaze a zdravie, ale nadšenie, odvaha a elán mu zostali. Jeho charakteristiku by som vedel vyjadriť citátom : ,,Keď nepôjdeš tam, kam chceš ísť a kde chceš ísť, zistíš že si umrel“. Musím povedať, že ma okúzlil, pretože využíva každú sekundu svojho života, čo mu ešte zostáva a vydáva sa cez pol sveta dokončiť to, pre čo žil, v čo veril a to veľkým štýlom.

Anthony Hopkins vo svojej úlohe podľa mňa okrem presadzovania svojho sna s veľkou dávkou odvahy predvádza ešte dôvtip, rozum a hlavne potrebnosť starého človeka a naznačuje nám, aby sme ich neodstrkovali bokom, keď by ešte niečo mohli dokázať.

Som rád, že si na tento film režisér vybral práve Anthonyho Hopkinsa, pretože v jeho podaní sa mi tento film naozaj páčil.

Michal Papáč, 2. A