Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
7. číslo, január 2007

***sChOOL NEWS***

Talentárium 2006

Dňa 22.11.2006 sa na našej škole uskutočnila kultúrna akcia s názvom Talentárium. Každý tam mohol predstaviť to, čomu sa venuje. Či už je to zbieranie nejakých predmetov alebo kultúrne vystúpenie.

Tohto roku bolo veľa zúčastnených vystavovateľov. Vystavené boli rôzne veci ako napr. zápalkové škatuľky, plechovky (samozrejme od nealko nápojov), časopisy, rôzne modely zbraní a počítače. Najväčší úspech mali vystavovatelia Airsoftových zbraní a chalani s PC Tuningom.

Kultúrny program bol tiež zaujímavý. Pár študentov predviedlo rôzne scénky, dialógy Vojtecha Mihálika, recitáciu vlastnej tvorby a hru na klavíri. Myslím, že mi dá každý za pravdu, ak napíšem, že to bolo príjemné spestrenie nášho (doteraz bežného) dňa stráveného v škole. Tešíme sa opäť o rok na ďalší ročník nášho Talentária.

Valentín Pramuk,2.A      

   

Imatrikulácia

7.novembra 2006 sa odohralo zasvätenie mladých prváčikov zo strednej školy zdravotnej na Kukučínovej ulici a elektrotechnickej z ulice Komenského do fachu. Toto podujatie zvané imatrikulácia prebehlo v GES Klube, čo bolo fakt na úrovni. Celé to začalo niekedy okolo šiestej hodiny večer. Program začal príhovorom usporiadateľov, teda tretiakov z obidvoch škôl. Z príjemne rozprávajúcich tretiakov sa nakoniec vykľuli naozaj poriadni géniovia v zosmiešňovaní prváčikov, čo im však nikto nezazlieval, lebo to bolo ich povinnosťou, veď podstatou imatrikulácie sú úlohy, ktoré majú dokázať, že ľudia nemusia byť zabávači, aby mohli zabávať. Za nesplnenie úlohy, museli vybraní nešťastníci zjesť chili-papričku, ktorá že vraj nebola až tak štipľavá, lebo nikto z gurmánov nechrlil oheň, ale zjavne to nebolo až také prijemné. Po úlohách nasledovala diskotéka, na ktorej sa väčšina študentov odreagovala a na chvíľu zabudla na to, že ráno sa musí ísť do školy. Počas diskotéky dokonca vystúpila známa košická tanečná skupina /asi Kamikadze, neviem presne/ zameraná na breakdance. A pred koncom večera nechýbala ani tombola, v ktorej boli celkom zaujímavé ceny. Každý odchádzal spokojný a s úsmevom, lebo tretiaci si splnili organizátorskú úlohu a prváci zvládli príjemnú (v niektorých prípadoch)skúšku.

Taras Kapraľ, 1.D      

   
   

Môj zážitok z leteckého múzea

Jedného dňa sme sa vybrali, naša 2.B trieda, na exkurziu do leteckého múzea. Zraz sme si dali na železničnej stanici, odkiaľ sme cestovali autobusom na letisko.

Už z diaľky bolo vidno hangáre leteckého múzea. Po múzeu nás previedol sprievodca, ktorý nám odpovedal na každú zvedavú otázku. Postupne sme sa presúvali cez rôzne hangáre, v ktorých boli umiestnené exponáty. Najskôr nás zoznámil s históriou vývinu lietadiel. Nachádzali sa tam historické makety lietadiel. Videli sme repliky lietadiel a unikátne rezy motorov. Po prehliadke hangáru, kde boli umiestnené lietadlá, sme sa presunuli do hangáru, v ktorom sa nachádza prezidentská galéria lietadiel a vrtuľníkov. V tejto galérii sú lietadlá z rôznych kútov sveta. Nachádzajú sa tam lietadlá z USA, Veľkej Británie, Holandska, Švédska, Talianska, Grécka a z ďalekej Číny. Z galérie sme sa presunuli do ďalšieho hangáru. Tu sú umiestnené lietadlá MiG a lietadlá typu SÚ, vrtuľníky typu Mi. Tieto lietadlá a vrtuľníky lietajú až dodnes. V ďalšom hangári sa nachádza letecký výstroj, kombinézy, prilby a špeciálna obuv. V poslednej dobe bol otvorený hangár, v ktorom sa nachádzajú navigačné a spojovacie systémy, ktoré sa využívajú v súčasnej dobe letectva.

Po odbornej prehliadke sme sa rozišli a každý z nás sa ešte raz mohol popozerať na to, čo ho najviac zaujalo. Odfotiť si zaujímavé exponáty,ktoré sa tu nachádzajú. Pri ceste späť sme navštívili budovu letiska, kde sa nám naskytol pohľad na prílety a odlety lietadiel na pristávaciu plochu.

Odchádzali sme šťastní a plní nových zážitkov.

Peter Kaľavský, 2.B      

   


Naše úspechy

Diplom redaktora Jožka... my v redakcii sme v písaní veľmi aktívni :-)


a4izmy

„Len učením o iných môžeme nadobudnúť istotu, že raz iní budú učiť o nás.“

„Na knihách sa ležať neoplatí, ale nad knihami áno.“