Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
5. číslo, november 2005

***PROJEKTY***

Projekt "Leonardo da Vinci"

Projekty, projekty, kde vás SPŠE berie...?

Na našej škole sa ich už zrealizovalo niekoľko. Najskôr to bola spolupráca s belgickým Gentom so školou Gloria Institut v rámci projektu VOTEC. Neskôr bol vypracovaný prvý mobilitný projekt Leonardo da Vinci (LdV) – 6 našich učiteľov dostalo možnosť navštíviť v Holandsku, Belgicku a Francúzsku niekoľko stredných škôl a podniky, ktoré s nimi spolupracovali. Bolo veľmi zaujímavé sledovať prácu žiakov v triedach, laboratóriach, dielňach a hlavne ich možnosti praxovať vo firmách. Toto odštartovalo naše ďalšie aktivity – projekty v rámci LdV pre žiacke mobility (3-4 týždňové). Nechcem unavovať štatistikou, podrobnosti si nájdete na novej stránke školy.

Mnohí z vás možno ani poriadne nevedia, čo sú žiacke mobility a o čo tu vlastne ide. Vysvetlenie môže byť veľmi jednoduché: je potrebné len „zdvihnúť peniaze, ktoré ležia na chodníku“. Národná kancelária LdV totiž ponúka takmer plnú finančnú podporu takýmto projektom z prostriedkov EÚ (asi 10? je spolufinancovanie). Podmienkou však je vymyslieť dôvod, prečo ísť do zahraničia a napísať podľa prísnych kritérií projekt na n strán (n?40). Ďalej je potrebné vyhľadať zahraničných partnerov, ktorí sú ochotní spolupracovať, dohodnúť sa s nimi na podmienkach a hlavne rok vopred pripraviť finančnú kalkuláciu (EURO is the best),... Skrátka je s tým dosť veľa práce. Kedysi „dobré gazdinky pre pierko aj plot preskočili“, my dnes pre našich žiakov píšeme projekty (tak nám treba!).

Pre tento školský rok máme schválený projekt s názvom SEGEU (The Slavonic Exchanges in Growing EU). Našimi partnermi sú Zespól Szkól Technicznych, Mikolów, Poľsko (www.zst.edu.pl) a Šolski Center, Ptuj, Slovinsko (www.s-scptuj.mb.edus.si). Dĺžka pobytu v zahraničí je 3 týždne. Do každej krajiny bude vyslaná skupina 7 študentov + 1 učiteľ a budú plniť rovnaký program – získanie praktických skúseností a zručností v oblasti využívania najnovších poznatkov IKT. Prvý týždeň je naplánovaná kultúrna a jazyková príprava v danej krajine, spoznávanie školy, okolia, pracovného prostredia, nadviazanie kontaktov s miestnymi študentmi a najmä so svojimi tútormi. Druhý a tretí týždeň je plánovaná súvislá odborná prax v podnikoch a firmách, ktorú zabezpečí partnerská škola.

Verím, že aj v tomto školskom roku bude niekoľko našich študentov bohatších o krásne a nezabudnuteľné zážitky zo zahraničného pobytu, o nové skúsenosti, zručnosti, ale hlavne o spoznanie nových priateľov. Veď stačí len tak málo – vyplniť prihlášku študenta na zahraničnú stáž.

Mgr. Viera Kissiová   

  

Projekt "Crossroads"

Celé lietadlo sa trasie. Letušky sa snažia upokojiť cestujúcich. Po chvíli turbulencia ustáva a podo mnou sa mihajú svetlá Európy. Práve pred hodinou sme dali posledného posledné zbohom Milánu, mestu módy a vraciame sa domov.

Vďaka medzinárodnému projektu Sokrates a našej škole si mohli štyria žiaci užiť pobyt v Miláne. My vám prinášame ich zážitky:

Peter Lengyel 3.A

Mám úžasné zážitky z Milána, ale aj z Verony, kde sme strávili jeden deň . Moji hostitelia boli úžasní. Býval som vo veľmi pohostinnej a príjemnej rodine. Správali sa priateľsky a lepšiu starostlivosť som ani nemohol očakávať. Najúchvatnejšia stavba v Miláne bola podľa môjho názoru katedrála v centre mesta – DUOMO MILANO. Celkový dojem zo vzhľadu mesta je neopísateľný. Ani Verona nezaostávala. Bolo úchvatné na vlastné oči vidieť balkón, kde stála Júlia, keď jej Rómeo vyznával lásku.. Mal som tiež možnosť navštíviť tunajšie koloseum. Stačí mi len jedno slovo: prekrásne. Spoznal som Miláno a Veronu len z tých najlepších hľadísk a som plný skvelých dojmov a zážitkov, ktoré mi nikto a nikdy nevezme.

Matej Adzima 2.D

Moje pocity z tejto cesty sú jednoducho neopísateľné. Miláno ma zaskočilo svojou obrovskou rozľahlosťou, na druhej strane Verona svojimi prekrásnymi pamiatkami. Taliani sú úžasní temperamentní ľudia, neuveriteľne starostliví a pohostinní. Tradičné jedlá ako špagety alebo lasagne boli jednoducho vynikajúce . Partnerská škola, ktorú sme navštívili, sa mi tiež veľmi páčila, ale čo ma najviac prekvapilo, bolo sobotňajšie vyučovanie. Na druhej strane majú trojmesačné letné prázdniny. Celý môj pobyt v tejto úžasnej krajine, bohatej na tradície a kultúru som sa snažil naozaj naplno vychutnať. Na tento zážitok nikdy nezabudnem.

Peter Tóth 3.F

Cesta do Talianska bola mojím najlepším výletom v živote. Moja hostiteľská rodina bola, tak ako všetky, veľmi pohostinná. Býval som vo veľkom dome, ktorý postavil ich starý otec. Dokonca som mal vlastné malé poschodie. Miláno je úžasné mesto nielen svojim pamiatkami ako Duomo Miláno, či umeleckými dielami od Michelangela. Má proste neopísateľnú atmosféru. . Taktiež som rád, že som videl povestný Júliin balkón vo Verone. Rómeo musel byť poriadne vysoký a šikovný , keď sa tam vyškriabal. Bohužiaľ, nemohli sme tam byť večne. Takže zatiaľ čo jeden deň sme všetci sedeli uprostred Milána, jedli pizzu, hneď na ďalší som sa učil limity na matematike. Taliansko pre mňa už nie je o pizze a o móde, ale o skvelých ľuďoch a o úžasnej kultúre.

/ Pokračovanie a fotografie nájdete na stránke školy v projektoch /