Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
5. číslo, november 2005

***NA SLOVÍČKO S DOMORODCOM ***

/ Ako vidí študentov a maturitu pani profesorka Hrivňáková ... /

Čo si myslíte, čo je dôvodom, že sa študenti odhlasujú z maturity z matematiky?

Nepovedala by som, že sa odhlasujú, ale prihlasujú sa v menšom počte. Dôvodov na to je viacero. Hlavným dôvodom je to, že matematika už nepatrí medzi povinne voliteľné predmety. Pre maturanta, ktorý si zvolí tento maturitný predmet, je to práca navyše.

Ďalším dôvodom je skutočnosť, že vysoké školy zatiaľ maturitnú skúšku z matematiky od uchádzačov o štúdium nevyžadujú. Takže naši študenti nie sú k výberu matematiky ako maturitného predmetu motivovaní. Posledným dôvodom je náročnosť tejto maturitnej skúšky. Matematiku sa nestačí naučiť, treba jej aj rozumieť.

Aká je podľa vás úroveň vedomostí našich študentov z matematiky?

Treba rozlišovať medzi ochotou učiť sa a šikovnosťou. Naši žiaci sú bystrí, správne logicky uvažujú, ale svoje schopnosti málo využívajú. Keby boli ochotní na sebe viac pracovať, určite by sa to prejavilo aj na ich známke z matematiky.

Viete porovnať prístup k učeniu dievčat a chlapcov?

Z vlastnej skúsenosti neviem. Pretože na našej škole je dievčat minimum a na inej strednej škole som neučila. Vo všeobecnosti však platí, že dievčatá sú usilovnejšie a chlapci majú lepšie logické myslenie.

Za rozhovor ďakuje Mišo