Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
5. číslo, november 2005

***sChOOL NEWS***

Nová učebňa

Naša škola dostala novú učebňu informatiky. Jej rekonštrukciu a technické vybavenie financovala americká firma Koger. Vďaka sponzorským peniazom učebňu vybavili 20 modernými počítačmi značky Dell, dataprojektorom, tlačiarňou a serverom. Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnili aj predseda KSK Rudolf Bauer a prezident spoločnosti Koger pre Slovensko Peter Focko.

Predseda KSK sa poďakoval firme Koger za jej dar študentom, vďaka ktorému sa zlepšia podmienky výučby pri príprave budúcich odborníkov. Okrem tohto príspevku ponúkla spoločnosť Koger možnosť vzdelávania učiteľov našej školy v jej americkej centrále. Firma patrí medzi významných poskytovateľov softwarových služieb na svetovom trhu a orientuje sa najmä na bankové domy. Ako informoval Peter Focko, jej zámerom je rozšíriť svoje služby na čo najširší okruh budúcich klientov. Spoločnosť sa snaží o intenzívnu spoluprácu s akademickou obcou. S Technickou univerzitou Košice už participuje na spoločnom projekte, vďaka ktorému vysoká škola dostala nové laboratórium.

zdroj net      

/Nuž a pri takejto príležitosti sme predsa museli byť :-), prinášame vám rozhovor s predsedom KSK Rudolfom Bauerom./

Ako hodnotíte otvorenie novej – modernej učebne na našej škole ?

Je to veľká udalosť. Poďakovanie patrí firme KOGER, pretože je našim záujmom, aby sme zlepšili podmienky pre vzdelávanie na vašej škole prostredníctvom počítačov, informačnej technológie, pripojenia na sieť. Zároveň vzniká zaujímavé prepojenie medzi školou a touto firmou. Pre študentov, ktorí budú mať užšie kontakty, lepšie informácie, rastie možnosť uplatnenia sa v súkromnom sektore po ukončení školy. Pre firmu je to možnosť udávať svoje požiadavky, ako sa má škola rozvíjať.

Čo pozitívne by ste na našej škole vyzdvihli, prípadne na čo negatívne by ste chceli poukázať?

Pozitívne je to, že škola má veľmi dobré meno, má dostatočný počet žiakov, že je o ňu záujem, čo svedčí o jej kvalite, o kvalite pedagogického zboru. Taktiež sa viete zapojiť do európskych projektov, úspešne riešite veľa rôznych súťaží a máte dobrú komunikáciu s Technickou univerzitou. Negatívne neviem nájsť nič :).

Môžete nám povedať niečo zaujímavé o vašej práci ? Čo vás na nej baví ?

Baví ma to, že má dosah na všetkých ľudí v kraji, či už sú to stredné školy, kultúrne služby, ale aj sociálne zariadenia, či zdravotníctvo. Je to z môjho pohľadu taká služba ľuďom. V rámci svojej funkcie ma zaujíma aj denný manažment, potreba rozhodovania. Neustále mám bohatý program. Teší ma, že sa nám podarilo položiť základy regionálnej samosprávy v košickom kraji.

Môžete nám prezradiť nejaký nevšedný zážitok z vašich študentských čias ?

Na základnej a strednej škole som hral šach. Boli sme v tom veľmi dobrí, dokonca sme boli majstrami Slovenska. Chodil som na stredoškolské šachové hry do Martina. Zoznámil som sa s mnohými ľuďmi a získal som si tak množstvo priateľov.

Venujete sa aj teraz šachu ?

Nie, momentálne nie.

Čo by ste odkázali študentom cez náš časopis ?

Aby ste využili tento čas naplno, na tejto ceste vašimi životmi za poznaním, je to úžasná cesta, najsilnejšia motivácia pre človeka. Dôležité je učiť sa jazyky, idete do sveta, v ktorom to bude nevyhnutné. Cestovať, ale vrátiť sa na Slovensko, vytvoriť si vzťah k svojej krajine, k svojmu regiónu, pretože to je nenahraditeľné. Tak sa dá život prežiť zmysluplnejšie a krajšie.

Za rozhovor ďakuje Gabo