Študentský časopis Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach
casopis@spseke.sk
5. číslo, november 2005

***RETRO PC GAME***

Tony Hawk´s PRO SKATER 2

Activision/Neversoft
1999
Akčný simulátor jazdy na skejte

PC: 166Mhz
16MB RAM
8MB 3D karta
50MB na HDD

Meno Tony Hawk je azda najznámejšie v skateboardovej histórii, možno aj preto ho nesie hra, ktorú sa vám chystám zrecenzovať. V THPS ste si mohli zajazdiť nielen za samotného majstra majstrov, ale aj za ďalších 12 PRO skaterov so zvučnými menami. Mohli ste tak učiniť hneď v piatich módoch, ktoré hra ponúkala. Prvým bol „Career mode“. Tu ste mali dve minúty na to, aby ste dosiahli čo najvyššie skóre, splnili dané úlohy, ako napríklad poskladať z piatich písmen slovo SKATE, zhodiť všetky sudy, nájsť ukryté kazety, ale predovšetkým zarobiť dostatok peňazí na odomknutie novej lokality. Za peniaze ste si mohli vylepšiť schopnosti, kúpiť nové triky, prípadne aj nový skateboard. Prvá lokalita je starý hangár, za tisíc „doláčov“ sa však sprístupní veľká americká škola. Po zárobku 3000 dolárov vás hra pustí do Francúzska na ozajstné závody. Tu sa musíte za jednu minútu predviesť piatim prísnym rozhodcom a samozrejme byť čo najlepší. Po získaní medaily sa dostanete do New Yorku, potom za čiastku 15000 do Californie, za 25000 do Ventury, Philadelphie a napokon za 60000 na The Bullring v Mexiku, čo je vlastne vrchol kariéry.

Ďalším módom hry je „Single Session“. Tu sa dá za časový limit dve minúty neustále zlepšovať celkové skóre. Mód „Free Skate“ sa dá jazdiť doslova donekonečna. Mohli ste si vybrať jednu z otvorených lokalít a skúšať si v nej čo vás napadlo. Okrem klasických trikov ako Ollie, Nosegrind, Melon, Method, Indy a kopec ďalších, tu môžete stvárať aj absolútne krkolomné kombá, ktoré by v reálnom svete nezvládol ani sám Tony Hawk. Aj preto je THPS viac akčným ako reálnym simulátorom.

„Multiplayer“ sa tu delí na hru po sieti a takzvané horúce kreslo, kedy sa striedajú dvaja „maníci“ pri jednom „kompe“. A nakoniec „Park editor“, kde si hráč vytvoril svoju vlastnú lokalitu podľa svojich najdivokejších snov. Mohol do nej umiestniť rampy, schody, zábradlia, stromčeky a kríčky...

Pekným doplnkom hry je „Create skater“. Ak hráč nemal chuť jazdiť za jedného z PRO-trinástky, mohol si vytvoriť vlastného jazdca, nastaviť mu farbu pleti, strih vlasov, mohol ho obliecť do širokej škály skejťáckych mikín, tričiek, košieľ, nohavíc, topánok, mohol mu dať tetovanie, nastaviť váhu, vek a pomenovať ho ako chcel.

Hra sa pomerne ľahko ovládala a bola doplnená o soundtracky punkrokových a hiphopových kapiel ako Papa Roach, Naughty By Nature, Rage Against The Machine a ďalších.

Okrem THPS 1 a 2 vyšla aj 3, 4, Tony Hawk´s Underground a Tony Hawk´s Underground2. Tieto hry sa od seba samozrejme líšia tak grafikou, ako aj nárokmi na hardware...

Michal Kováčik